2024. április 25., csütörtök

Létrák, tömlők, vízelosztó ajándékba

Topolya község önkéntes tűzoltó testületek évértékelő fogadása

Eredményes és mozgalmas évet tudhat maga mögött a község kilenc önkéntes tűzoltó testülete. A topolyai önkormányzat csaknem félmillió dinár értékben ajándékozott az egyesületeknek a bevetésben és a versenyzések alkalmával elengedhetetlen felszereléseket. Krivaja és Pobeda létrákat kapott, de több testület – így a bajsaiak számára is – a tűzoltó versenyeken követelménynek számító új típusú kézi puttonyos fecskendőket is kézbesítettek, továbbá tűzcsaptoldalékokat, és a mindig fogyóeszköznek számító tűzoltó tömlőkkel is igyekeztek felszerelni az egyesületeket – így a pacsérit is. A bácskossuthfalvi önkéntesek egykezes láncfűrészt, a zentagunarasi Fáklya testület pedig vízelosztót vehetett át.  Zorica Rankov, a Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonya évértékelő beszédében rámutatott arra, hogy a hivatásos csapatok munkáját kiegészítő önkéntes testületek sikere a község hathatós támogatásával valósult meg.

Az önkéntes tűzoltó testületek év végi fogadásának résztvevői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az önkéntes tűzoltó testületek év végi fogadásának résztvevői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-          Topolya községben 9 önkéntes tűzoltó testület tevékenykedik, településtől függően 30–60 aktív taggal. A 2017. év sem volt unalmas, az év közben adódott kihívások mellett nagy sikerként könyveljük el, hogy a krivajai, felső roglaticai és szokolaci (cserepesi) tüzek felett őrködő testület számára köztársasági támogatásból sikerült ugyan használt, de saját járművet vásárolni, amihez a község biztosította a bevetéshez szükséges felszereléseket. A jövőben az egyik mihamarabb megoldásra váró feladataink egyike, hogy a zentagunarasi testület számára beszerezzünk egy új járművet, mivel a meglévő már igencsak elöregedett. Ebben számítunk a falu helyi közössége mellett a község, a tartományi és a Szerbiai Tűzoltó Szövetség anyagi segítségére is. Ahhoz, hogy a testületek működése zavartalan legyen, természetesen folyamatosan reagálnunk kell az illetékes szervek által kiírt pályázatokra. Igyekszünk minden olyan kínálkozó lehetőséget megragadni, amivel lendíthetünk a munkánkon, hiszen a tűzoltók feladata az utóbbi időben nagyon sok esetben a tüzek mellett műszaki bevetésre irányult egy-egy heves vihar után vagy közlekedési baleset alkalmával, de a vízi balesetek alkalmával is őket riasztják – emelte ki beszédében az elnök asszony, aki arra is ráirányította a figyelmet, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységében elengedhetetlen az utánpótlásképzés is, amit településektől függően több-kevesebb sikerrel tudnak megoldani az idősebb korosztályok.

-          Az elmúlt telek hófúvása hozta nehéz időszakban a tűzoltók biztosították például a falvakban rekedt súlyos betegek szállítását dialízisre vagy más életmentő kezelésre. Továbbá volt arra is példa, hogy Gunarason tűz ütött ki, a topolyai hivatásos egység bizonyos oknál fogva nem tudott a helyszínre érkezni, az önkéntes testület pedig professzionális értelemben teljes mértékben megállta a helyét –  fejtette ki Zorica Rankov, aki rámutatott arra is, hogy a létfontosságú feladatokat is ellátó tűzoltók tevékenységének fontosságát a község is felismerte. Erről biztosította a megjelent testületi vezetőket Szatmári Adrián is, a községfejlesztési és közbeszerzési tárca felelőse.

-          A községi tanács nevében köszönetet mondok az önkéntes tűzoltó testületek fáradhatatlan munkájáért, pótolhatatlan az, amit tesznek a lakosság érdekében. Az eddigiekben is sikeres és összehangolt együttműködést kialakítani a községi vezetésnek az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, és mi ezt az utat a jövőben is igyekszünk folytatni –  mondta a községi tanács tagja.

Topolya község tűzoltói számos versenyen bizonyították már a rátermettségüket az elmúlt években, 2017-ben községi szinten is összemérték erejüket. Jövőre készülnek a körzeti és a köztársasági versenyre is, illetve Bácskossuthfalván tavaszra ismét megszervezik a nemzetközi vizeken is egyre népszerűbb Kapocs-kupát.