2024. április 20., szombat

Dráguló közműszolgáltatások

Ada községben jövőre 170 millió dinárt nagyberuházásokra fordítanak

Január 1-jétől Ada községben a jelenleginél 16 százalékkal többe kerül majd az ivóvíz, a szennyvízkezelés és a szemételszállítás. Az adai képviselő-testület a csütörtökön este megtartott ülésén jóváhagyta a Standard Kommunális Közvállalatnak ezen kommunális szolgáltatások díjának drágítását.

A vízdíj emelése csak a lakosságot érinti. A háztartásoknak a jövő évtől közel 6 dinárral lesz drágább az ivóvíz köbmétere, vagyis az eddigi 35 dinár helyett 40,7 dinárt kell fizetni. Ugyanennyit fizetnek a vízért az intézmények is. A vállalatoknak és jogi személyeknek pedig továbbra is régi áron, vagyis 127,81 dinárért számolják el ivóvíz köbméterét. A szennyvízkezelésre január 1-jétől lakosságnak és az intézményeknek az eddigi 35 dinár helyet 40,7 dinárt kell fizetniük egy köbméter után. A vállalatok és a jogi személyek esetében a díj változatlan maradt. A hulladékelszállítás viszont megdrágul minden felhasználó számára. A szolgáltatás január 1-jétől a háztartásoknak havonta 64 dinárral kerül többe, vagyis az eddigi 400 dinár helyett 464 dinárba. A lakótömbökben havonta 232 dinár lesz a szemételszállítási díj, az ügyviteli helyiségek és műhelyek esetében pedig mintegy 1060 dinár. Az indoklás szerint az állami vízgazdálkodási stratégia szerint az elkövetkező években 1,35 euróra kell emelni a vízdíjat köbméterenként, hogy a vízellátó rendszer hosszú távon fenntartható legyen. Továbbá Ada községben kevesebbe kerül az ivóvíz, mint a környező községekben. Az elmúlt hat évben csak egyszer emelték, méghozzá öt százalékkal. A működtetési költségek viszont jelentősen megnőttek, ezért a kommunális rendszer stabil működése és fejlesztése végett szükséges emelni a víz és szennyvízkezelés díját. A hulladékelszállítás díjának növelése a szállítási és tárolási költségek jelentős drágulása miatt vált szükségessé.

Az adai képviselő-testület 28 napirendi pontról tárgyalt és döntött az ülésen. Megszavazta a 2018-as községi költségvetést, amelynek a tervezett összege 617 millió dinár. Ebből a kiadás 617 millió dinár, a bevétel 609 millió dinár, az így keletkezett 8 millió dináros költségvetési hiányt az idei évből átvitt eszközökből finanszírozzák. Az indoklásában elhangzott, hogy a jövő évi költségvetés nagyberuházási költségvetésnek számít, hiszen a tervek szerint 40 projektumon keresztül közel 170 millió dinárt fordítanak nagyberuházásokra. Ezek közül a legjelentősebbek a Cseh Károly iskola felújítása, földek és létesítmények vásárlása a kerülő út folytatásához, infrastrukturális beruházások az ipari zónában, a szennyvízcsatorna építése, a moholi körforgalom közvilágításának kiépítése, újraaszfaltozás, a közvilágítás fejlesztéséhez lámpatestek vásárlása.

A képviselők emellett négyéves megbízatással újra a régi igazgatókat nevezték ki a két közvállalat élére. Így továbbra is Milan Popov irányítja a Standardot, Juhász Tibor pedig az Adica üdültetési közvállalatot. A testület megszavazta a két közvállalat 2018-as ügyviteli tervét is, illetve a Standard hatáskörébe tartozó köz- és zöldterületek rendezésére, valamint a téli szolgálatra vonatkozó programot. Elfogadták a község jövő évi foglalkoztatási akciótervét, és 17,7 millió dináros támogatást szavaztak meg 2018-ra az Adai Egészségháznak a korábbról örökölt gyógyszeradósságok kifizetésére.