2024. március 29., péntek

2017 legfontosabb sporteseményei

2017-ben számos történelmi jelentőségű sportesemény és -teljesítmény született Európában és a világon – olyan történések, amelyeket nemcsak a tévé előtt ülve élvezhettünk, hanem az évek múlva esedékes visszaemlékezésben, összeállításokban is megtalálhatunk majd. Az alábbiakban ezek közül sorolunk fel néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Megvédi címét a Real Madrid

A BL (1992-ig BEK) 1955/56 óta, vagyis 61 éve íródó története során a spanyol Real Madrid lett az első csapat, amely képes volt megvédeni címét. A Blancók ráadásul egyazon edzővel, a klub játékosként is legendás tagjával, Zinédine Zidane vezetésével vitték véghez az egyedülálló teljesítményt. A királyi gárda 2016-ban a milánói San Siróban 1:1-es eredmény után tizenegyesekkel verte az Atléticót a „madridi” BL-döntőben, míg 2017-ben a cardiffi Millennium Stadionban a Juventust múlta felül 4:1-re.

Sorozatban harmadik Cleveland–Golden State döntő

A világ legszínvonalasabb kosárlabdaligájában, vagyis az NBA-ben nem ritka, hogy egy csapat összevásárolja a kiválóságokat, évekig kiemelkedő teljesítményt nyújt, és folyamatosan jelen van a főcsoportdöntőkben vagy a nagydöntőkben. Arra azonban még a legendás Lakers–Boston rivalizálás ideje alatt sem került sor, mint amire idén – nyugatról a Golden State (a végső győztes), keletről pedig a Cleveland egymás után harmadszor jutott be a nagydöntőbe, és harcolt meg egymással az értékes aranygyűrűért. A riválisok soraiban korszakos sztárok – egyik oldalon Stephen Curry, a másikon LeBron James – a kosárlabda történetének nagybetűs fejezeteit írták meg.

Federer megnyeri 19. Grand Slamjét

Roger Federer valószínűleg épp 2017-es teljesítményével biztosította be, hogy ne minden idők „egyik” legnagyobbjaként, hanem „a” legnagyobb teniszezőként tekinthessünk rá az eljövendőkben. A veterán svájci idén töltötte be 36. életévét, és valódi újjászületést produkálva két újabb Grand Slam-címmel, az Australian Open-sikerrel és a (rekordot jelentő nyolcadik) wimbledoni tornagyőzelmével gazdagította egyébként is illusztris serleggyűjteményét.

Mindkét trónon Franciaország

A kézilabda történetében legutóbb 35 éve, vagyis 1982-ben sikerült az egy országnak (akkor a Szovjetuniónak jött össze), amit idén a franciák végrehajtottak: a januári férfi-világbajnokságon házigazdaként diadalmaskodtak, s nemrég, a néhány hete véget ért németországi női vb-n is ők emelhették a magasba a serleget. A teljesítmény értékét növeli, hogy míg a férfiak döntőjében Franciaország nagy favoritnak számított Norvégia ellen, az Olivier Krumbholz edző vezette francia lányok sikere meglepetésnek számított (ugyancsak a norvég válogatott ellen).

Sagan harmadik világbajnoki címe

A 2017-es norvégiai országúti kerékpáros-világbajnokság előtt négy versenyző birtokolt három világbajnoki címet: Alfredo Binda (1927, 1930, 1932), Rik van Steenbergen (1949, 1956, 1957), Eddy Merckx (1967, 1971, 1974) és Óscar Freire (1999, 2001, 2004). A bergeni mezőnyversenyben kétszeres címvédőként állt rajthoz Peter Sagan, és végül alig néhány centiméterrel verte a hazai pályán versenyző Alexander Kristoffot. A szlovák ász az első kerékpárversenyző lett, akinek a vb-k 1927 óta íródó története során sorozatban háromszor jött össze a cím.

A Mayweather–McGregor bokszmérkőzés

A „pénzharc” és „a történelem legnagyobb bunyója” néven elhíresült összecsapásra augusztus 26-án került sor a nevadai Paradise városában. A veretlen profi karriert és 5 szervezetnél is világbajnoki címet maga mögött tudó, 40 éves amerikai Floyd Mayweather Jr. és a vegyes harcművészet utóbbi évtizedét uraló, parádés technikájú ír Conor McGregor 12 menetre kiírt ökölvívó-összecsapáson szállt ringbe, s a történelmi harc a tizedik menetben a bokszoló technikai kiütéses győzelmével ért véget. Mayweather megdöntötte a legendás Rocky Marciano 49:0-s rekordját, és 50 profi győzelemmel, veretlenül vonult vissza.

New England-fordítás a nagydöntőben

A harmadik negyedben már 28:3-ra vezetett a New England ellen az Atlanta Falcons a világ egyik legnépszerűbb sporteseményén, az amerikai profi futballbajnokság (NFL) nagydöntőjében, a február 5-én Houstonban rendezett Super Bowlon, ám a legendás Tom Brady irányította Patriots csodálatos feltámadással az utolsó percekben döntetlenre mentette a mérkőzést, a hosszabbításban pedig egy touchdownnal meg is nyerte. Brady ötödik bajnoki címét szerezte, a New England pedig minden idők legnagyobb feltámadását mutatta be, és az első csapat lett, amely rájátszásmérkőzésen 17-nél nagyobb különbségről fordított az utolsó negyedben.

A budapesti vizes világbajnokság

Az év legemlékezetesebb sporteseményei között mindenképp meg kell említeni a budapesti úszó-, műugró- és vízilabda-világbajnokságot, amelyet a főváros a kései, váratlan és kényszerű beugrás ellenére hibátlanul szervezett meg, és a teljes versenynaptár egyik legjelentősebb és leggrandiózusabb sporteseménye volt. A vb-n a házigazda Hosszú Katinka révén két aranyat szerzett, és összesen 9 dobogós helyezéssel (5 ezüst, 2 bronz) az éremtáblázat előkelő 9. helyén zárt. A Batthyány téren zajló óriás-toronyugrás impozáns jeleneteire pedig még nagyon sokáig fogunk emlékezni…