2024. április 26., péntek

Egy tincs egy mosolyért

Biztos mindenkinek feltűnt már élete során legalább egyszer, hogy egyes sztárok és celebek szinte hétről hétre új frizurával jelennek meg. Hol rövidebb, hol hosszabb hajjal lepnek meg minket. A rövidebb hajat talán még meg is értjük, hisz csak egy nyisszantáson múlik, viszont a második eset elgondolkodtató. Vajon hogy nőtt meg ilyen gyorsan? Netalán parókát visel?

Fontos a szép haj

Fontos a szép haj

Kedves hölgyeim és uraim, ma a hajhosszabbítás és az egyéb kozmetikus beavatkozások világát éljük.

Egyesek számára talán ismerősek az olyan jellegű hirdetések is, melyeknek a feliratán ez áll: Hajat vásárolok!

Sok mindent hallani a hajhosszabbításról, és a különböző lehetőségeiről. Hogy részletesen körbejárjuk ezt a témát, lapunk a Bruka fodrászszalonban járt. A szalon tulajdonosa, Goran Milovac hajhosszabbító szakember felvilágosított bennünket a hajhosszabbítás beavatkozásáról.

– Szalonunk már tíz éve létezik. Az évek folyamán sikerült kialakítanunk egy hírnevet, és ezt a státust kemény munka eredményével őrizzük. Szalonunk több szolgáltatást nyújt, hajvágástól a különböző hajfestésig és frizurákig minden megtalálható. Emellett speciális szolgáltatásokat is nyújtunk, például hajhosszabbítást. Hajhosszabbítással kilenc éve foglalkozunk. Mindig is divat volt. Mindössze annyi változott, hogy mostanság a médiáknak és a különböző hírportáloknak köszönhetően több személyt tudunk megcélozni, azaz a híre jobban terjed – közölte a szakember.

– Milyen eljárásokkal lehet hajat hosszabbítani?

Goran Milovac hajhosszabbító szakember

Goran Milovac hajhosszabbító szakember

Többfajta eljárás létezik. Rengeteg a választási lehetőség. A módszer az alany akaratától is függ. Valaki egyszeri, azaz alkalmi hajat kíván, valaki viszont tartós hajra vágyik. Ahogyan haladunk a korral, úgy fejlődik a módszerek, a hajépítés technikája is. A legismertebb módszerek közé tartozik a keratinos-hőillesztéses, mikrogyűrűs varrás és csomózás technikája. Én a keratinos hosszabbítás technikáját alkalmazom.

– Miben különböznek ezek a módszerek?

– A keratinról tudni kell, hogy hővel illesztik a hajhoz. Hajunknak csaknem a 90 százaléka ebből a fehérjéből tevődik össze. Köztudott, hogy a keratint tartalmazó készítmények elősegítik a töredezett, sérült hajak javítását. Tudni kell, hogy több fajta keratin létezik, ügyelni kell azonban a minőségére. A legtöbben kristálykeratint használnak, mivel átlátszó. Felhelyezése úgynevezett pisztollyal történik. A hőre megolvad a színtelen keratin, formázhatóvá válik, így az illesztés észrevétlen marad. Figyelni kell a keratin mennyiségére is. Nem szabad sokat felvinni. Továbbá a póthaj nem lehet nehezebb a saját tincsünknél. Szárításkor vagy formázáskor ne érjünk a keratinhoz, mert megolvad. Rendszeres ápolás mellett 4-6 hónapig is eltart, azután korrekció szükséges. A póthajat akár egy évig is lehet viselni, ha nem roncsolt. A mikrogyűrűs technika alkalmazása során szintén tincsenként, gyűrűkkel helyezzük fel a póthajat. A hajfelvarrás módszerrel a saját hajunkból választanak le pár sort, ezeket vízszintes parkettafonásban rögzítik, majd ehhez varrják hozzá a már elkészített hajat. A csomózás is hideg technika. A tincsek rögzítése csomózással történik – fejtette ki a szakember.

– Milyen fajta hajak léteznek, és honnan erednek?

Vladimir Jovanović: Ajándékba adtam a hajam

Vladimir Jovanović: Ajándékba adtam a hajam

– A legtöbb haj Indiából és Brazíliából érkezik. A hajat szaküzletekben lehet beszerezni. A legjobb szaküzletek Belgrádban találhatók, persze az üzleti titok, hogy mi melyiktől vásároljuk. A hajnak a minősége sok mindentől függ. Létezik szintetikus és természetes haj. Legtöbbet a szűz, festettlen, ápolt hajak érnek. Ugyanakkor itt is léteznek más faktorok, amik szerint felbecsülik a terméket – mondta a fodrász.

Kik viselhetnek póthajat?

– Szinte mindenkinek meg lehet hosszabbítani a haját. Hosszabbítással nemcsak a haj hosszúságán lehet javítani, hanem a haj teltebb hatását is elérhetjük vele. Közkedvelt a hosszú, ám ritka hajú hölgyek körében, viszont, ha úgy véljük, hogy az ügyfélnek gyengék a hajhagymái, előbb gyógyszeres kezelést ajánlunk. Fontos, hogy a vendég haja erős legyen, hogy megtartsa a póthajat – magyarázta Goran.

Milyen szerekkel tudjuk ápolni a hajat?

– Mivel a legtöbb póthaj 100 százalékban természetes hajból készül – hogy azt az ügyfelek kedvükre formázhassák –, ezért ugyanolyan ápolást igényel, mint a saját hajunk. Sőt ennél többet is. Nem mondanék márkaneveket. Az a lényeg, hogy rendszeresen mossuk, tegyünk rá pakolást és olajat. Kerüljük a sűrű vasalást. Mégis elhalt hajról van szó, ezért sérülékenyebb – nyilatkozta a fodrász.

A hosszú hajért is oklevél jár, ha rákbetegeknek ajándékozzák

A hosszú hajért is oklevél jár, ha rákbetegeknek ajándékozzák

Mennyit vágjak le belőle

Mennyit vágjak le belőle

Bizonyos szalonokban jó pénzért felvásárolják a természetes hajat. A szalonok mellett azonban léteznek jótékonysági szervezetek is, melyek úgyszintén begyűjtik a hajat. Egyikük a Kilometar Kose nevű humán szervezet, amely a daganatos gyermekeknek adományozza a begyűjtött hajat, amiből később parókát készítenek a kis betegeknek. Lapunknak Vladimir Jovanović nyilatkozott, aki szintén hozzájárult az akcióhoz.

– Két évvel ezelőtt hallottam az akcióról és úgy döntöttem, hogy felajánlom a hajamat a rászorulóknak. Több mint 25 centimétert sikerült odaajándékoznom. A hajam akkor vöröses színű volt. Ma már eljárt az idő felette, kicsit megkopott a színe. A beavatkozás előtt kiegyenesítették, hogy pontosan le tudják mérni. Csomókba kötötték, majd levágták. Ha nem csal az emlékezetem, három nagyobb tincset alakítottak ki belőle. Ezután leírták a személyes adataimat, az ajándékba adott haj hosszúságát és színét. Miután megváltam a hajamtól, jó érzés töltött el. Tudtam, hogy ennél nagyobb örömet nem is szerezhettem volna másnak. Hallottam, hogy a kisgyerekek a kezelés után nehezen fogadják el a kopaszságot. Félelem tölti el őket, attól tartanak, hogy nem tudnak beilleszkedni a közösségbe. A donáció után elismerő oklevelet kaptam. Nem dicsekszem vele, nem ezért tettem, csupán a jóindulat vezérelt. Hacsak tehetem, segítek másokon – mondta Vladimir.

Ha valakit megihletett Vladimir szerénysége, s úgy dönt, hogy szívesen felajánlja saját haját, jelentkezzen a szervezet Facebook-oldalán. Adakozók segítségére mindig szükség van, akár egy parókáért, akár egy dobbanó szívért. Adakozzon ön is!