2024. április 23., kedd

„Magához vette, mint Bimbó a szentséget”

Hódegyházán ma is él a mondás: „Magához vette, mint Bimbó a szentséget.” A mondás eredete még a második világháború előtti időkre nyúlik vissza. Akkoriban, a szerb királyság (SZHSZ) idején történt, hogy Hódegyházán ellopták az oltári szentséget a templomból, azóta is az eredeti szentségtartó másolata szolgálja a vallási ceremóniákat.

Történt pedig, hogy egy Bimbó nevezetű egyén szemet vetett az aranyozott, ezüst angyalkákkal díszített értékes oltári szentségre. Az esti vecsernye idején besurrant a templomba, az ájtatoskodó öregasszonyok nem vették észre. Elbújt a sekrestye egyik zugában. Megvárta, míg mindenki hazamegy, és egyedül marad a templomban, majd az éjszaka leple alatt fogta az értékes kegytárgyat, és a kabátja alá rejtve egyszerűen magával vitte. A lopott műkincset otthon, Hodicson szétverte. Az arany és ezüst részeket kiszedte belőle, a zsákmányból függőket és egyéb ékszereket készíttetett a lányának.

A maradékot elásta a rózsabokor alá.

Amikor valamelyik szomszéd megdicsérte, hogy milyen szépek a rózsái, Bimbó sejtelmesen csak annyit mondott:

– Az angyalkák nevelik.

Idővel azután csak kiderült a turpisság, a gyanú Bimbóra terelődött, a szerb csendőrök kiszedték belőle a beismerő vallomást, és bilincsbe verve vezették végig a falu főutcáján. Miközben elrettentő példaként az utcán kísérték, a tolvajnak fennhangon ismételgetnie kellett: „Így jár, aki szentséget lop! Így jár, aki szentséget lop!”

E megtörtént eset nyomán terjedt el és él ma is a mondás Hódegyházán, hogy:

„Magához vette, mint Bimbó a szentséget!”