2024. április 19., péntek

A „civil pénzek” körül forogva

Meghozta a jövő évi költségvetést (is) a zentai képviselő-testület

A mintegy 927 millió dinárt kitevő 2018. évi községi költségvetésnek csupán kis részét képezi a civil szervezetek támogatására előirányzott összeg, ennek ellenére ez a téma került az ülés homlokterébe a zentai képviselő-testület tegnapi összejövetelén.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

A vita akkor kezdődött, amikor az üzleti, ügyviteli helyiségek bérleti díjának módosításáról szóló rendelet került napirendre. A vállalkozók számára ugyanis csökkenni fog a bérleti díj, kiderült viszont, hogy ezentúl a civil szervezetek is kötelesek lesznek bérletet fizetni. Nem új keletű ez a törvény, csak éppen Zentán nem tartották be. Az Állami Számvevőszék viszont a közelmúltban fölhívta a figyelmet a szabálytalanságra, így jövőre, ha nem is az év elejétől, már alkalmazni kell. A különböző kedvezmények által számos szervezet esetében a díj az alapösszegnek mindössze 5 százalékát teszi ki, az ellenzéki képviselők ennek ellenére azzal gyanúsították a hatalmi koalíciót, hogy el akarja lehetetleníteni azokat a civil szervezeteket, amelyek nem tetszenek a többségnek. Tovább nehezítheti a helyzetüket, hogy az önkormányzat nem fizetheti a fűtést a bérbe adott helyiségekre.

A rendelet beterjesztői cáfolták ezt, mondván, hogy községi támogatásból megoldható ez a kérdés, a viszonylag kisszámú „károsulttal” pedig az önkormányzat és az érintettek közösen találnak majd megoldást.

Ugyanez a téma vett el igencsak hosszú időt a költségvetési vitában, amikor a tételek között az ellenzéki képviselők azt „keresték”, hogy hol található az a pénz, amely a civil szervezeteknek a pluszköltségekből eredő, várható pénzügyi gondjait megoldja.

Ceglédi Rudolf polgármester a jövő évre tervezett beruházásokkal kapcsolatban egyebek mellett elmondta, hogy előreláthatólag befejezik a volt kaszárnya tatarozását és átalakítását a Történelmi Levéltár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet részére, lezárják az egészségház befejezés előtt álló fölújításának finanszírozását, rövidesen elkezdődik a Zentai Gimnázium épületének tatarozása. Ezek mellett az ideihez hasonlóan költenek a távhővezeték karbantartására, mert a tapasztalatok szerint ezáltal jelentősen csökkenthető a hőveszteség, vagyis komoly összeg takarítható meg. Számítanak arra is, hogy előrelépés történik az idősek otthonának építésében.

A huszonegy napirendi pont között szerepelt egyebek mellett a gyermekjóléti akcióterv, amelyet számos (javarészt nem megalapozatlan) bírálat mellett fogadott el végül a testület, jóváhagyták közvállalatok és más szervezet 2018-ra szóló programját, valamint döntöttek több intézmény igazgatási szerveinek tagjairól is.