2024. április 19., péntek

Nyugodt évünk volt

Miloš Vučević: Biztos léptekkel haladunk afelé, hogy Újvidék egy igen fejlett, közép-európai város legyen

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a Péterváradi vár szalonjában megszervezett újságíró-fogadáson köszönte meg a média képviselőinek munkáját. Elmondása szerint az újságírók feladata, hogy kérdezzenek, rámutassanak az esetleges mulasztásokra, és építő kritikával járuljanak hozzá a városi önkormányzat tevékenységéhez, szem előtt tartva a polgárok érdekeit. Kiemelte, hogy az együttműködésnek továbbra is ilyen irányba kell haladnia.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere az újságírók gyűrűjében a Péterváradon megszervezett újságíró-fogadáson (Ótos András felvétele)

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere az újságírók gyűrűjében a Péterváradon megszervezett újságíró-fogadáson (Ótos András felvétele)

– A 2017-es év viszonylag nyugodtan múlt el a 2016-os esztendőhöz képest, amikor helyi szintű választások voltak, továbbá Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben, valamint az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019-ben címet. A mögöttünk lévő évet a politikai stabilitás jellemezte, megfelelő költségvetéssel, és valamivel kevesebb nagyberuházással. Eddigi betekintéseim alapján biztosan állíthatom, hogy az elkövetkező évben gyorsabb ütemben valósítjuk majd meg a tervezett nagyberuházásokat, hiszen felmértük azokat a tényezőket, amelyek gátló hatással vannak-voltak ezekre – hangsúlyozta Miloš Vučević.

A polgármester évértékelésében elmondta azt is, hogy számára kiemelkedő esemény volt a 16 kelet-közép-európai állam és Kína találkozójához kapcsolódó tanácskozás, amelyet az Újvidéki Egyetem Rektorátusán rendeztek meg. Az Újvidéki Egyetem volt a házigazdája az említett konferenciának, amelyen lehetőség nyílt arra, hogy az érintett országok közötti együttműködést még magasabb szintre emeljék az oktatás, a tudományos kutatás és a technológiai fejlődés terén.

– Biztató adatnak számít, hogy 13,1 százalékkal emelkedett az Újvidékre látogató turisták száma. Az elmúlt tizenegy hónapban 4700-al csökkent a munkanélküliek száma a városban, míg a munkavállalók száma öt év alatt mintegy 8000-el növekedett. Az előttünk álló időszakban is sok munka vár ránk. Biztos léptekkel haladunk afelé, hogy Újvidék egy igen fejlett, közép-európai város legyen, lakosságának lélekszáma pedig elérje a félmilliót. A székvárosnak az életfeltételeket ennek függvényében kell kialakítania – tette hozzá Miloš Vučević.