2024. április 25., csütörtök

A dolgozók helyzetének javulásában reménykednek

Szabadka Város Önálló Szakszervezeteinek Szövetsége pénteken évértékelőt tartott, amelyben az idei esztendőben elvégzett munka mellett a jövőbeli kilátások is nagy hangsúlyt kaptak. A szövetség irodájában megtartott sajtótájékoztatón Milan Popović, a szervezet elnöke és Hugyi István alelnök szólt az egybegyűltekhez.

Popović kiemelte, hogy a szövetség az idei évben is folytatta megszokott tevékenységét a dolgozók érdekvédelme területén, bár az idén kevesebb olyan eset történt, amikor a nyilvánosság felé fordultak volna. Ennek oka az, hogy az idei évben tapasztalt problémák elsősorban individuális jellegűek voltak, és egy-egy személy esetében a megoldást is igyekeztek önállóan megoldani vagy a munkaadókkal való megbeszélések során, vagy amennyiben ez az út nem bizonyult járhatónak, akkor bírósági eljárással. Popović azt is kiemelte, hogy azon vállalatok esetében, amelyekben működnek tagszervezeteik, nem történhet meg az, hogy a munkavállalók jogai csorbuljanak, és ezen a téren az idén is előrelépés tapasztalható. A jövőre vonatkozóan az elnök elmondta:

Milan Popović (Fotó: Benedek Miklós)

Milan Popović (Fotó: Benedek Miklós)

– Hiszem azt, hogy a dolgozók helyzetében javulás várható, ugyanis a munkaerőhiány miatt a munkaadók rákényszerülnek arra, hogy értékeljék a munkásaikat, hisz másokat nehezen találnak helyettük. A munkaerőhiány problémát jelent a régiónkra és egész Szerbiára nézve, és az ország vezetésének, valamint a helyi önkormányzatoknak is tenniük kell az ügy érdekében. A minimálbérnek el kellene érnie a 300 eurót, és úgy gondolom, hogy ez az alig 100 eurós minimálbér-emelkedés nem ijesztené el a külföldi befektetőket, hisz még így is olcsóbb lenne a munkaerő, mint Németországban vagy Ausztriában – mondta Popović, aki azt is elárulta, hogy a munkaadók többsége még ma is úgy tekint a szakszervezetekre, mint ellenfélre, és nem mint partnerre.

A közelmúltban lapunk hasábjain hírt adtunk a kommunális közvállalatok dolgozóinak figyelmeztető sztrájkjáról, amely egész Vajdaságra kiterjedt, és több szabadkai vállalat alkalmazottjai is részt vettek benne. Ezzel kapcsolatban Hugyi István kifejtette, hogy a 10 százalékos béremelést, illetve bérvisszaállítást nem sikerült elérni, de a tárgyalásoknak köszönhetően kiharcolták, hogy a munkavállalók 2018 folyamán egyszeri juttatásként 41 800 dinárhoz jussanak.

Decemberben adtunk hírt arról, hogy a korábban csődbe jutott November 29. húsipari és konzervgyártó vállalat egykori dolgozóinak ügyében új fejlemények várhatóak. Az elmúlt három hétben körülbelül 900-an jelentkeztek a szakszervezetek szövetségének felhívására, és a következő évben minden bizonnyal megkezdődnek a tárgyalások.