2024. március 28., csütörtök

Faluház a faluért, falu a faluházért

Kishomok példamutatása

Vannak olyan pirinyó helyek a közvetlen környezetünkben, ahol nem pezseg a kulturális élet, nincsenek nagy költségvetésű rendezvények, sem történelmi szempontból jeles helyek, sem bevásárlási lehetőség, mégis megmagyarázhatatlanul jó ott lenni.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

Az egy utcából és a környező tanyavilágból álló, megközelítőleg 130 lélekszámmal fennmaradó, Kispiac és Martonos tőszomszédságában lévő Kishomok is ilyen. Okok is vannak erre. Falunapjukon érezni lehet az összetartozást, a feltétlen szeretetet, valami olyan egyszerűséget, ami átmelegíti a lelket, ami egyre ritkább mostanában. Lehet, hogy eljön az a világ, amikor keressük az egyszerűt, a letisztultat, ami visszavezet az elkorcsosult világból a régi értékrendbe. A való életbe, ahol a valódi emberi értékek a fontosak, ahogy Martonos plébánosa, Savelin Zoltán mondta ott, más szövegkörnyezetben, de ide is illik: „Ami a szívhez szól.”

A kishomokiaknak már régóta hiányzik egy olyan épület, ahol össze tudnak jönni, együtt végezni közösségépítő tevékenységeiket. Erre is jó lesz a mostanra elkészült Faluház, amelynek megnyitásakor mindenki a könnyeivel küszködött, éppen azért, mert érezték, olyat tettek és hoztak létre, aminek nagy haszna lesz a jövőben.

Martonos polgármestere, Horváth Gergely mesélte el, hogyan sikerült létrehozni az egykori iskola helyén a Faluházat:

– A Faluház létrejötte többéves összekuporgatott helyi járulékból, helyi közösségi és önkormányzati segítséggel sikerült. Nagyjából másfél millió dinárra volt szükség ahhoz, hogy a kishomokiaknak is legyen egy közösségi házuk az egykori iskola helyén, amelyhez a falu lakosainak egy részét, a közép- és idősebb generációt szép emlékek fűzik. 2013-ban a tanácstermet helyeztük ide, akkortól folyamatosan újítgatjuk épületünket lehetőségeinkhez mérten. 2015-ben újítottuk föl a tetőszerkezetet, az idén elkészítettük a verandát is elébe, benn pedig a nagyteremben, ahol dobkályhával fűtünk, helyet kaphatnak az itt tevékenykedő civil szervezet tagjai, de mindenki, akinek szívéhez közel áll Kishomok. Mindennek célja a közösség összetartása.