2024. március 29., péntek

Oroszország felkérés esetén helyet adna az amerikai-észak-koreai tárgyalásoknak

Oroszország helyt adna az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti tárgyalásoknak, ha erre felkérnék - közölte pénteken a moszkvai külügyminisztérium egyik tisztségviselője.

"Nyitottak vagyunk a kapcsolatfelvételre, és készek vagyunk helyszínt biztosítani, ha szükséges" - jelentette ki a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva Oleg Burmisztrov különleges feladatokkal megbízott nagykövet.

A diplomata figyelmeztetett, ha Washington a katonai megoldást választja a koreai-félszigeti helyzet rendezéséhez, az rendkívüli méretű katasztrófához vezet.

"Az a benyomásunk, hogy az Egyesült Államok nem egyszerűen csak az észak-koreaiak keménységével kísérletezik, nem csupán a tűzzel játszik, hanem mintha ezt tudatosan tenné, hogy további lépéseket provokáljon ki Phenjan részéről, amelyek a szankciók további fokozásához, a teljes gazdasági blokádhoz vezetnek" - jelentette ki a diplomata.

Burmisztrov elmondta, hogy nemrégiben tárgyalt a Fehér Házban és az amerikai külügyminisztériumban az észak-koreai válságról.

Jelenleg úgy tűnik, nincs általános, tárcaközi álláspontjuk és a válság megoldására vonatkozó egységes perspektívájuk, csak tárgyalásra akarják kényszeríteni Phenjant, akár erővel is - jegyezte meg Burmisztrov.

A diplomata szerint a helyzet reális rendezésének egyetlen útja az orosz-kínai-észak-koreai rendezési terv. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nyitott a terv megvitatására és kiegészítésére.

Oroszország és Kína azt javasolta Észak-Koreának, hogy hagyjon fel a kísérleti atomrobbantásokkal és a rakétakísérletekkel, Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak pedig azt, hogy a koreai-félszigeti helyzet stabilizálása érdekében tartózkodjanak a hadgyakorlatoktól a térségben, de Washington erről a kezdeményezésről nem vett tudomást.