2024. április 23., kedd

Szerbia elutasította a horvát tiltakozó jegyzéket

A szondi incidensben az áldozatok és az elkövetők is horvátok voltak: semmi alapja sincs nemzeti indíttatást feltételezni, közölte a hazai rendőrség és a külügyi tárca

A hétvégén, karácsony éjszakáján, incidens történt Szondon (Sontán), a horvát médián keresztül Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségének elnöke értesítette erről a nyilvánosságot. Három horvát nemzetiségű fiatalt támadtak meg – Szerbia szerint ugyancsak horvát nemzetiségűek, így a rendőrségi nyomozás eredményei alapján a hivatalos álláspont szerint a történteket nem lehet etnikai alapú incidensnek tekinteni. A támadókat már letartóztatták. A horvátországi szervek azonban a szerbiai állítások ellenére úgy vélekedtek, hogy mégiscsak etnikai alapja volt a támadásnak Szondon. Andrej Plenković horvát kormányfő elítélte a történteket, s bejelentette, hogy tiltakozó jegyzéket adnak át a szerb nagykövetnek. Arra szólította fel Szerbiát, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a nemzeti közösségek biztonságban tudják magukat. A szerbiai horvát nagykövetség által a hazai külügyminisztériumhoz eljuttatott üzenetben arra szólították fel a szerbiai állami szerveket, hogy vizsgálják alaposan ki a történteket, és tájékoztassák a vizsgálat eredményeiről a szomszédos államot.

A horvát kormányfő kijelentését követően Mira Nikolićot be is hívatták tegnap a horvát külügyminisztériumba, a horvátországi szerb nagykövet azonban úgy döntött: nem hajlandó átvenni a tiltakozó jegyzéket, véleménye szerint ugyanis az teljesen megalapozatlan. A külügyminisztérium épületében ismertette: minden eddigi vizsgálat, minden szemtanúval folytatott beszélgetés arra utal, hogy egyáltalán nem a nemzetiségi hovatartozásuk miatt támadták meg a horvát fiatalokat. Mint mondta, teljesen érthetetlen számára, hogyan kaphatott Horvátországban ilyen minősítést az eset, amikor kiderült, hogy maguk a támadók is horvátok voltak. Mira Nikolić arra figyelmeztetett, hogy az effajta horvátországi magatartás más körülmények között megbolygathatná a békés együttélést a nemzeti közösségek között Szerbia területén, ahol az utóbbi időszakban nem voltak incidensek.

NEM FOGUNK HALLGATNI

Aleksandar Vučić államfő lebanei látogatása során újságírói kérdésre válaszolva reagált a szondi történésekre. Úgy vélekedett, hogy vagy Horvátország, vagy maguk a horvát fiatalok találták ki a nemzeti indíttatását a történteknek.

– Mit tehetünk? Amikor nem tudják, mit csináljanak, akkor kitalálnak valamit a szerbek ellen – fogalmazott röviden a köztársasági elnök.

A LebanTeks új üzemének megnyitását követően az államfő megjegyezte, olyasmi miatt küldenek Szerbiába tiltakozó jegyzéket, amit maguk találtak ki. Vučić megállapította, mindig az igazat mondta, akkor is, amikor kijelentette, hogy több szerb tűnt el a háborúk idején, mint horvát nemzetiségű. Hozzátette: elnézést kér, ha rosszul teszi, amikor igazat mond. Szerbia igyekszik elkerülni a konfliktusos helyzeteket, értékelte, de nem érdekli, ha az igazság egyeseknek nem tetszik, szerb oldalon továbbra sem kívánnak hallgatni.

HORVÁTORSZÁG VISSZAÉL A HELYZETÉVEL

A szerb külügyminisztérium is megerősítette, hogy Szerbia horvátországi nagykövete elutasította a tiltakozó jegyzék átvételét Zágrábban. Megállapították: sajnálatos tény, hogy Horvátország ebben az esetben is visszaél a helyzettel, s egy olyan esetet, amelynek semmi köze sincs a nemzetiségek közötti incidenshez, ennek titulál, s az elferdített képnek megfelelő intézkedések sorát foganatosítja. Mindez nem felel meg a valóságnak, annak, hogy a többség és a kisebbség békésen éli mindennapjait Szerbiában – állapítja meg a hazai külügyminisztérium közleménye. „Csak remélni tudjuk, hogy Horvátország a jövőben nem folyamodik efféle lépésekhez, és igyekszik jószomszédi kapcsolatokat kiépíteni Szerbiával – ez nem kizárólag a két szóban forgó államnak az érdeke, hanem a régió egészének is.”

A verekedés egyébként december 24-én éjfél után történt. Szóváltás előzte meg, három fiatalt támadott meg másik három elkövető. A zombori rendőrség rövid időn belül azonosította és előállította a támadókat. Hamarosan azt is közzétették, hogy az incidens nem nemzeti indíttatású volt.