2024. április 20., szombat

Palics továbbra is elsőbbséget élvez

Élénk vitát követően a szabadkai városi képviselő-testület elfogadta a jövő évi költségvetést

Az év vége az egész évre vonatkozó végelszámolások és a következő évi tervek előkészítéséről szól. A helyi önkormányzatok 2018-ra vonatkozó pénzügyi terveit is ebben az időszakban fogadják el, és ez szerepelt az első helyen a szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön megtartott 13. ülésén is.

Dubravka Rodić ismerteti Szabadka 2018-as költségvetési tervezetét (Fotó: Gergely Árpád)

Dubravka Rodić ismerteti Szabadka 2018-as költségvetési tervezetét (Fotó: Gergely Árpád)

Az ülés napirendi pontjai között első helyen szerepelt a Szabadka Város 2018. évi költségvetéséről szóló rendelethozatal, ám már ezen pont előtt élénk vita alakult ki a napirend kapcsán. Az előzőleg meghirdetett napirendet több helyen módosították, az ellenzék, valamint a hatalmi koalíció is több helyen kért korrekciót, illetve új pontok is bekerültek a napirendi pontok közé. A napirend elfogadása után került sor a költségvetési vitára. A tervezetet Dubravka Rodić, a Városi Közigazgatás gazdasági titkárságának titkára ismertette a jelenlévőkkel. Ezután mind a hatalmi koalíció, mind pedig az ellenzéki frakciók képviselői felszólaltak. A több mint két óráig elhúzódó vita során a tervezet több aspektusát is érintették a képviselők, kezdve a tervezett bevételektől és jövedelmektől, a megvalósításon keresztül a költségekig, illetve a különböző befektetésekig. Az ellenzék tagjai kitértek arra, hogy a tervezet igencsak optimistán közelíti meg a dolgokat, és a bevételi oldalon akkora összegeket határoz meg, amelyek nehezen valósíthatóak meg, illetve, hogy olyan összegeket is feltüntettek benne, amelyeket már 2017 folyamán fel kellett volna használni, és ezek megjelenése a tervezetben idézi elő azt, hogy a 2018-as költségvetés nagyobb a tavalyinál. A teljes összeg egyébként meghaladja a 6 milliárd dinárt, és a hatalmon lévők elmondása szerint pozitívan értékelhető, hogy növekedtek a turizmusból származó bevételek, és a nyereséget generáló közvállalatok is stabilan működnek. Mint megtudtuk, a városi vezetés nagy összeget fordít Palics fejlesztésére, ugyanakkor a kultúra is hangsúlyos szerepet kap, ami szintén a turizmus fejlődését segítheti elő, hisz tartalommal töltheti meg a településeket. A vita során felszólalt többek között a város polgármestere, Bogdan Laban, és a városi tanács gazdaságért felelős tagja, Újhelyi Ákos, valamint a hatalmi koalíció részéről Nágel János, Brezovszki Roland, Grubor Aleksandar, míg az ellenzék soraiból Maglai Jenő és Milojević Miroslav, a Mozgalom a polgári Szabadkáért képviselői, valamint Saša Vučinić és Robert Šebek, a Tisztességes Szabadkáért képviselőcsoport tagjai. A vita során élénk összetűzésre került sor a képviselő-testület elnöke, Bunford Tivadar és a Mozgalom a polgári Szabadkáért tagja, Haskó István között, miután az előbbi megvonta a szót az utóbbi képviselőtől, és a helyszínen tartózkodó biztonsági őr is szerephez jutott. A vitát követően a képviselő-testület elfogadta a költségvetést.

Újságírói kérdésre válaszolva Szabadka polgármestere elmondta:

– Ezen költségvetésnek vannak olyan komponensei, amelyek a fejlődést segítik elő. Első helyen kiemelném a palicsi turizmus fejlesztését, és az olyan nagy befektetéseket, amelyek megvalósítása folyamatban van, és amelyek megvalósítása két évtizede húzódik, ilyen például a Népszínház felújítása és az Y-elágazás megépítése. Folyamatban van több iskola felújítása, és az új angio műtő átadására is hamarosan sor kerül – fogalmazott Laban, majd azt is elmondta, hogy a tartományi és a köztársasági szervektől is folyamatosan érkeznek támogatások. – Ami Palicsot illeti, biztos vagyok benne, hogy a szabadkaiak belefáradtak a több évtizedes várakozásba, hogy valami előrelépés történjen. Az első évünkben türelmesek voltunk, és megpróbáltunk nemzetközi befektetőket bevonni, viszont erre nem várhatunk tovább, nekünk kell lépnünk, hisz senki sem fog olyan területen befektetni, ahol nem számíthat gyors jövedelemre – nyilatkozta a polgármester, aki azt is elárulta, hogy hamarosan megindul egy wellness-spa központ kiépítése Palicson.

Az ellenzék részéről Maglai Jenő nyilatkozott a médiának.

– Úgy gondoljuk, hogy a kiadások között néhány indokolatlanul magas tétel is szerepel. Az a 76 millió dinár, amit a közvilágításra fordítanak, jóval nagyobb az előző évekhez képest, és nem világos, milyen alapon növekedett meg. A tervezet szerint 30 millió dinárt fordítanánk a Kőrösi úton lévő parkra, amelyet szintén soknak tartunk – mondta Maglai, aki arról is beszélt, hogy a Palicson tervezett wellnessközpont projektjéről sem tudunk semmi konkrétat.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen a hatvanhét képviselő közül hatvanan voltak jelen. Az ülésen a költségvetési tervezet mellett további 43 napirendi pont szerepelt, köztük a helyi közigazgatási illetékekről szóló rendelet módosítása, Ludas település általános szabályozási terve, a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat alapító okiratának módosítása, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény alapszabályának jóváhagyása, valamint a Palicsi Természeti Park védett területté nyilvánításáról szóló rendelet módosítása.