2024. április 19., péntek

Kishegyesen elfogadták a jövő évi költségvetést

Kishegyes község önkormányzata mintegy félmilliárd dinárból gazdálkodhat 2018-ban. A községi képviselő-testület pénteki ülésén elfogadták a költségvetést. Baranyi Szilárd pénzügyi osztályvezető vitaindítójában beruházási, illetve fejlesztési költségvetésnek nevezte a jövő évit.

A 25 képviselőből 16-an voltak jelen, amikor a testület elfogadta a javaslatot, miszerint Kishegyes község önkormányzata 2018-ban 504,9 millió dináros keretből gazdálkodhat. A képviselő-testület ülésén a költségvetés tervezetét a pénzügyi és költségvetési osztály vezetője ismertette. Baranyi Szilárd elmondása szerint a büdzsé tervezetét a költségvetési törvénybe foglalt rendeletek, minisztériumi utasítások szigorú betartása mellett, a felhasználók pénzügyi terveire összpontosítva állították össze. Az utasítás szerint a tavalyi tervet nagy általánosságban mintegy 5 százalékkal lehetett növelni. A közszférában dolgozók fizetése ugyanis ilyen arányban növekedhet január 1-jétől. Az iskoláskor előtti intézményben ennél nagyobb, 10 százalékos béremelést irányoztak elő. A költségvetési kerethez tartozik a helyi járulékból befolyó összeg is. Baranyi ismertetője szerint ennek rendeltetésszerű felhasználása a helyi közösségek által megállapított alapelvek szerint történik, tiszteletben tartva az elvet, hogy helyben tudják a legjobban eldönteni, mik a prioritások. A helyi járulék fizetéséből befolyó céleszközök arra fordíthatóak, amiről a járulék bevezetéséről szóló szavazást megelőzően döntöttek. A pénzügyi osztályvezető elmondása szerint az egészségház épületének felújítására és egy víztisztító berendezés terveinek a kidolgozására irányoztak elő eszközöket. Napirenden szerepelt a Komunal Közvállalat 2018. évi működési terve is. Kishegyes község három településére kiterjedő szolgáltatásai keretében már korábban a közvállalatot bízták meg a vízellátás, szemétkihordás, közterület-karbantartás és az egyéb kommunális tevékenységek lebonyolításával. Kormányos Levente a vállalat pénzügyi tervét ismertetve elmondta, hogy 49,4 milliós saját bevételre számítanak, a költségvetésből pedig ehhez további 25 milliós juttatásra a kommunális tevékenységek végzéséhez. Így áll össze a vállalat 74,4 milliós költségvetése. A bevételi oldalon a legtöbb pénzt, mintegy 20,4 milliót a vízdíjak beszedéséből terveznek megvalósítani. A szemétkihordási díjakból 12 milliós bevétellel kalkulálnak.

Szűgyi István, a képviselő-testület elnöke december 29-re hívta össze a testület újabb ülését, valószínűleg ez az utolsó alkalom, amikor összeülnek a képviselők. Napirenden szerepel majd a helyi antikorrupciós terv (HAT) elfogadása is. Országunk számára ugyanis az uniós csatlakozásról szóló tárgyalások akciótervének 23. fejezete előírja, hogy a helyi önkormányzatok kötelesek kidolgozni és elfogadni saját helyi antikorrupciós tervüket. Az országos Korrupcióellenes Ügynökség előre kidolgozta a helyi antikorrupciós terv mintapéldányát. Ezt továbbították a helyi önkormányzatoknak a saját helyi antikorrupciós terv kidolgozása és elfogadása céljából.