2024. április 24., szerda

Segítéségnyújtás a romáknak

Kishegyes községben 100 roma gyermek kapott tanszercsomagot – Romaügyi koordinátort kapott a község

Tegnap délelőtt a kishegyesi önkormányzat tartományi támogatásból 100 roma gyereknek ajándékozott tanszercsomagot.

Marko Lazić kiosztja a csomagokat a roma gyerekeknek (Lakatos János felvétele)

Marko Lazić kiosztja a csomagokat a roma gyerekeknek (Lakatos János felvétele)

A csomagosztásra Bácsfeketehegyen és Kishegyesen került sor, Kishegyesen a községi képviselő-testület tanácstermében. Ugyancsak ezen a helyszínen Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és Dimovits Zoltán szerződést írtak alá, amelynek értelmében Dimovits a jövőben romaügyi koordinátorként fog dolgozni az önkormányzatnak. A csomagosztáson az önkormányzati elöljárók mellett jelen voltak a nemrég alakult községi Roma Egyesület képviselői és Jelena Jovanović tartományi képviselő, aki a roma ügyért harcol a tartományi parlamentben.

Dimovits Zoltán arról számolt be lapunknak, hogy a tartomány 70 ezer dinárt adott a roma gyerekek újévi csomagjára.

– A csomagátadásra elhívtuk a gyerekek mellett a szülőket és a gyámokat is, és egy nyílt napot tartottunk, hogy megismerjék a roma szervezetet és engem mint roma koordinátort. Eddig pedagógiaasszisztensként foglalkoztam roma gyerekekkel, és orvosoltam a roma szülők apró-cseprő gondjait, a továbbiakban ezt a tapasztalatot fogom hasznosítani koordinátorként – mondta el Dimovits, majd arról is beszámolt, hogy az iroda 10 és 12 óra között lesz nyitva, munkanapokon. Feladatai közé tartozik megismerni a roma közösséget, adatbázist készíteni róluk, és minden helyi szervvel együttműködve azon munkálkodni, hogy könnyebb legyen a helyi romák élete. A koordinátor arról is beszámolt, hogy szeretnének elkészíteni egy roma akciótervet. Végezetül megtudtuk tőle, hogy prioritást fognak élvezni nála a roma gyerekek, akiket szeretne felzárkóztatni az oktatásban.

Kishegyes községben három hónapja alakult meg a Roma Egyesület – mondta el lapunknak Željko Kovač, az egyesület elnöke.

– A tartomány és az önkormányzat segítségével lassan megkezdtük a működésünket. A tartománytól eszközöket kaptunk iskolai tanszerekre, ezt osztottuk ma ki. Bácsfeketehegyen és Kishegyesen mintegy 50-50 csomagot osztottunk ki, tehát összesen 100 roma gyerek kapott tanfelszerelést – számolt be Kovač, majd arról is szólt, hogy eddig nem volt, aki szervezett formában képviselte volna a roma populációt. Most létrejött egy csapat, amely élvezi a tartomány és az önkormányzat támogatását, és hisz benne, hogy sikeresen fognak működni – fogalmazott az elnök.

A tartományi kormány arra törekszik, hogy szisztematikusan megoldja a roma közösség eddig felhalmozódott problémáit – nyilatkozta lapunknak Jelena Jovanović.

– Kishegyes községnek három hónappal ezelőttig nem volt roma szervezete. Ma viszont ez a szervezet létezik, és az önkormányzat egy romaügyi koordinátort is alkalmazott. Nagyon fontos számomra, hogy a polgármester és a koordinátor a szerződést a roma közösség képviselői előtt írta alá. Fontos tájékoztatni a roma közösséget, mert enélkül nem tudják megvalósítani jogaikat, és a kötelezettségeiknek sem tudnak eleget tenni – mondta el a képviselő, majd hangsúlyozta, hogy a roma gyerekek oktatására kell helyezni a hangsúlyt, mert az az egyetlen út, hogy kitörjenek a szegénység és a nyomor szorításából.