2024. április 19., péntek

Támogatják a fiatalok házvásárlását

Bilicki Zoltán adai polgármester évet értékelt, és beszámolt a 2018-as tervekről

A termálkút kiépítése, a szennyvízcsatorna folytatása és iskolák felújítása jelentették Ada község önkormányzatának idei legfontosabb beruházásait. Jövőre az iskolákat és a szennyvízcsatornát érintő beruházások mellett az önkormányzati tervek között szerepel a wellnessközpont építése, a kerülő út adai szakaszának előkészítése, valamint házvásárlási támogatás a fiatal házaspároknak.

Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a helyi önkormányzat csak az idén kezdhetett bele az olyan nagyobb beruházásokba, amelyek megvalósítását a 2020 tavaszán záruló négyéves mandátumra tervezték. Erre 2016 második felében még nem volt módjuk, mivel újra ki kellett vívniuk a köztársasági és a tartományi kormány támogatását, és újra kellett építeniük a kapcsolatrendszerüket. A polgármester megjegyezte, hogy ez a kapcsolatépítés 2017-re beért.

– A 2017-es év kiemelhető beruházása volt a leendő wellnessközpont területén a termálkút fúrásának a második fázisa. Ez volt a legjelentősebb beruházás, amelyet a község önkormányzata önerőből finanszírozott – magyarázta Bilicki Zoltán. – Az idén nagyon fontos előrelépés volt, hogy elkezdtük az általános iskolák, az adai központi és a moholi épület felújítását. Ezek a beruházások együttesen több mint egymillió euró értékűek. Ennek a nagyobb része Adán valósul meg. Az idén az állam a moholi iskolánál újabb beruházásokra hagyott jóvá pénzt, illetve az adai középiskola is jelentősebb összeget kapott felújításra. Emellett községi forrásból kicseréltük a külső nyílászárókat a középiskola épületén. Ezenkívül elkezdtük kiépíteni a sárlerázókat, amelyek a szakma beleszólásával nem rázófelületek lettek, hanem sima betonút, amelyen a termelők megszabadíthatják a gépeket a sártól. Fontos, hogy újabb lépést tettünk az idén is a szennyvízhálózat kiépítésében. Adán mintegy tíz utcát érintettek a munkálatok. Továbbá beadtunk egy pályázatot az államnak több mint 300 millió dinár értékben, ami szintén a szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozik. Ennek a projektumnak a megvalósulásával elérhetnénk, hogy Ada és Mohol 80–85 százaléka le legyen födve hálózattal. Egyelőre várjuk a pályázat eredményét. Megkezdődött a körforgalom építése Moholon. Az időjárás hatással van a munkálatokra, amelyek átcsúsznak a következő évre – közölte a polgármester, aki hozzátette, hogy voltak sikertelenségek is:

– Sikertelenségnek minősíthető, hogy az idei költségvetési tételek között szerepelt ugyan a kerülő út befejezéséhez szükséges házak, telkek felvásárlása, ezt azonban át kellett ütemezni 2018-ra. A wellnessközpont építésében előrelépés volt a termálkút kifúrása és egy trafóállomás létrehozása, ami valószínűleg még a tél folyamán elkészül. Hiányosság viszont, hogy a wellnessközpont kiépítésének finanszírozásában nem tudtunk előrelépni. Nagy tehertől szabadultunk meg, miután visszavásároltuk az önkormányzat épületét (az előző önkormányzati vezetőség jelzáloghitelt vett föl a községháza épületére – a szerző megjegyezése). Erre az elmúlt 9 évben több mint 1,1 millió eurót költöttünk el. Nagy összeg ez, amelyből jelentős beruházást tudtunk volna megvalósítani. Ha az adósságokról beszélek, akkor fontos kiemelni, hogy a Standard kommunális közvállalatot pénzügyileg teljesen stabilizáltuk. A vállalat több mint 60 millió dinárral tartozott a Srbijagasnak. Ezt az adósságot, amelyet korábbról megörököltünk, kifizettük, jelenleg adósság nélkül működik a vállalat. Az egészségház esetében a megörökölt 84 millió dináros adósságból 2018-ra 17 millió dinár maradt, amit ha kifizetünk, az intézmény pénzügyi helyzete teljesen helyreáll.

Bilicki Zoltán beszámolt a 2018-as tervekről is, amelyek között több jelentősebb infrastrukturális beruházás és családtámogatási program is szerepel.

– A tartományi kormány, illetve a nagyberuházási igazgatóság kikérte a tervünket, hogy milyen projektummal kívánunk pályázni 2018-ban. A wellnessközpont építését jelöltük meg, erre a tartománynál 300 millió dinárra pályázunk. Ha megvalósul a másik 300 millió dináros projektum a szennyvízhálózat kiépítésére, illetve befejeződik az iskolaépületek felújítása, akkor jövőre eredményes évet zárunk. A 2018-as költségvetésbe beterveztük a pénzt a kerülő úthoz szükséges telkek és házak megvásárlásához. Ezt jövőre meg kell csinálnunk, hogy 2019-ben elindulhassanak a munkálatok, és 2020 tavaszáig befejeződjenek. Lobbizás folyik annak érdekében is, hogy a jelenlegi mandátumban kiépítsük a Moholi nagy utat, de nemcsak a községünk területén, hanem egészen az autópályáig. Véleményem szerint ennek nagy a valószínűsége. Egyelőre 23 kilométernyi út hiányzik még, ebből 12 kilométer Ada község területén. Emellett jövőre az önkormányzat új programot indít a fiatal házaspárok házvásárlásának vissza nem térítendő támogatására, amire 10 millió dinárt fordítanánk a községi költségvetésből. A program célja, hogy elősegítse a fiatalok itthoni boldogulását, és megakadályozzuk a község elnéptelenedését. Egy-egy család körülbelül 5000 eurós támogatásra számíthat – mondta Bilicki Zoltán.