2024. március 28., csütörtök
Szerb Nemzeti Színház

Ma este: Diótörő

Hat év után is telt ház előtt játsszák a mesebalettet.

A gyermekek legkedveltebb előadására, Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz romantikus zeneszerző kétrészes mesebalettjének bemutatójára 2011. december 23-án került sor az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. Azóta hat év telt el, s újabb és újabb közönséget vonz a színházba. Óvodás korú gyermekekből, fiatalokból és felnőttekből álló közönség élvezi az előadást, amely a történet, zene, koreográfia eszközeivel a gondtalanság és az ünnepelés világába röpít bennünket. Annyira könnyed és bájos, hogy egyesek már ki tudja, hányadszor látták, vagy szervezték meg a gyermekek, fiatalok számára a csoportos látogatást. A kislányok és kisfiúk élvezik a zenét, a táncot, és előadás közben is tapsolnak a táncosok bravúros művészi produkciója után.

Száztizenegy évvel ezelőtt jelent meg a legismertebb karácsonyi mesék egyike, a Diótörő és Egérkirály, amely nagyon rövid idő alatt rendkívül népszerű gyermekolvasmánnyá vált – ma már nemcsak Németországban, hanem szerte a világon. Írójáról, a német romantika egyik legnagyobb alakjáról, E. T. A. Hoffmannról Szerb Antal úgy vélekedett, hogy festő is, aki képekben komponált, a hétköznapokban meglátta a csodát, és a csodában a hétköznapot. Talán ez is az egyik oka annak, hogy a felnőttek is, kortól függetlenül, elérzékenyülve kísérik a mesebalett történetét, amely karácsony estéjén játszódik. Stohlbaum tanácsos és családja a meghívott vendégekkel együtt ünnepel, ám betoppant Drosselmayer bácsi, és unokaöccse, aki egy különleges bábot, egy Diótörő figurát hoz ajándékba a kislányuknak…

Csajkovszkij kortársa, Marius Petipa eloroszosodott francia táncos és balettmester több mint ötven balettot vitt színre, többek között A diótörőt is. A librettó alapja Hoffmann meséje és ifj. Alexander Dumas szövege. Eldar Aliev egyesült államokbeli neves koreográfus, rendező a sikeres amerikai színpadra állítások után ragyogó munkát végzett az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban is. Aleksandar Kojić karmester, Olga Đurđević díszlettervező, Mirjana Stojanović Maurič jelmeztervező, Szarvas Sándor, az egérmaszkok készítője és a többi odaadó művészi munkatárs segítette, hogy a mese csodálatos történetét, amelyben természetesen a küzdelem után a jóság legyőzi a gonoszságot, és amelyben a szereteté az utolsó szó, minden néző, kortól függetlenül, valóban a magáénak érezze.

Ragyogó táncosoknak tapsolhattunk a 41. előadáson: Samuel Bishopnak, Ana Đurićnak, Ivan Đerkovićnak, Teona Radanovićnak, Dunja Lepušának, Katarina Kljajićnak, Jelena Nikolićnak, David Gruossónak, Bojan Radnovnak, Zoran Trifunovićnak és társaiknak. Fellépett a Szerb Nemzeti Színház Zenekara és női kórusa, és nem utolsósorban kiemeljük az újvidéki Balettiskola ígéretes növendékeit.

Aki még nem látta ezt a sikeres produkciót, ne mulassza el.

Ma, 19 órakor 43. alkalommal megtekintheti a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán. Azoknak is szívből ajánljuk, akik még soha nem néztek, hallgattak balettet, operát.