2024. április 25., csütörtök

ENSZ: csaknem 70 civil halt meg a légicsapásokban

Hatvannyolc polgári személy halt meg egyetlen nap alatt kedden a húszi lázadók ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab szövetség légicsapásaiban.

Az első légicsapás egy zsúfolt piacot ért a délnyugat-jemeni Taizzban, ott 54 polgári személy halt meg, közöttük nyolc gyermek - közölte Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora csütörtöki közleményében.

A második légitámadásban ugyanannak a családnak tizennégy tagja halt meg a Vörös-tenger partján fekvő Hodeidában - áll a közleményben.

Mindkét övezet a lázadók ellenőrzése alatt áll.

A keddi két légicsapás áldozatain kívül 41 másik civil halt meg, másik 43 pedig megsebesült az elmúlt tíz nap óta dúló heves harcokban - tette hozzá az ENSZ-illetékes.

A szaúdi vezetésű szövetségesek fokozták a jemeni lázadók elleni légitámadásokat, amióta december 19-én a húszik ballisztikus rakétát lőttek ki a szaúdi fővárosra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szövetségesek 2015 márciusában kezdődött beavatkozása óta több mint 8750 ember halt meg Jemenben. Az országban kolerajárvány tombol, és tízezrek szorulnak humanitárius segélyre a túléléshez az Arab-félsziget egyik legszegényebb országában.