2024. április 25., csütörtök

Óriási az igény, mégis minimális a kereslet

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Vajdasági Gazdasági Kamara és az IT Klaszter

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke és Milan Šolaja, a Vajdasági Információs Technológiai Klaszter vezetője együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a gazdasági kamara és az informatikai klaszter közötti közös tevékenységéről.

Vučurević kiemelte, rendkívül fontos, hogy a gazdasági kamara üzleti partnerként járuljon hozzá az IT-szektor tevékenységéhez, mivel e terület jelenleg az ország egyik legígéretesebb gazdasági ágazata.

– Ezzel a megállapodással, az együttműködés elmélyítése révén, lehetővé válik az informatikai ágazat számára, hogy felhasználja a gazdasági kamara üzleti kapcsolatait, különösen a régiók közötti együttműködés terén. Az IT-szektor számára nemzetközi szinten is együttműködési lehetőséget nyújt a gazdasági kamara, főképp Magyarország irányába – mondta Boško Vučurević.

Tény, hogy az informatikai szektor nem szorul az állam segítségére, az állam azonban kamatoztatni tudja a sikeres és fejlett ágazat hozzájárulását – mondta Milan Šolaja, a Vajdasági Információs Technológiai Klaszter vezetője.

– A kamarai rendszer számos tevékenysége révén a gazdasági felépítés lényeges részét képezi. Mindezért stratégiai szempontból rendkívül hatékony az informatikai klaszter és a gazdasági kamara együttműködése – mondta Milan Šolaja, és hozzátette, hogy az együttműködés várhatóan erősíteni fogja a hazai keresletet. Szerbiában ugyanis a következő ellentmondás áll fenn: óriási az igény a számítástechnikai szolgáltatás iránt, de a kereslet minimális.

– Meg kell magyaráznunk a hazai üzletembereknek, hogy az új technológiák segítségével nem csupán gyorsabban de hatékonyabban is elvégezhetik a munkájukat. Ezenkívül új módszerekre, új utak felderítésére is lehetőségük nyílik – hangsúlyozta Šolaja, az egyesülés elvére hivatkozva, amely révén a gazdasági kamara és az informatikai szektor magasabb szintre emelheti a munkáját.