2024. március 29., péntek

Távoznia kell Merkelnek a ciklus vége előtt csaknem minden második német szerint

Csaknem minden második német szerint a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus vége előtt távoznia kell Angela Merkelnek a kancellári tisztségből, amennyiben ismét megválasztják kormányfőnek - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 47 százaléka gondolja úgy, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének a ciklus vége előtt távoznia kell a kancellári tisztségből, és csak 36 százalékuk támogatja, hogy újabb négy évig Angela Merkel legyen a kormányfő.
A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után fordított volt a helyzet, 44 százalék támogatta, és 36 százalék ellenezte, hogy Angela Merkel kitöltse a négyéves ciklust.
Az új felmérés szerint pártja és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) bázisában a többség továbbra is kiáll mellette, 75 százalék támogatja, és csak 17 százalék ellenzi, hogy 2021-ig kancellár maradjon Angela Merkel.
Az eddigi és lehetséges következő koalíciós partner, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói körében viszont erős az elutasítottsága, csaknem kétharmaduk, 64 százalékuk szerint mennie kell a ciklus vége előtt.
A Bundestag többi pártját tekintve a Zöldek szavazóinál a legalacsonyabb, 40 százalékos mindazok aránya, akik szerint a kancellárnak a ciklus vége előtti vissza kell vonulnia, a legmagasabb, 82 százalékos arányt pedig a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) bázisában regisztrálták.
A CDU/CSU január 7-től 12-ig tárgyal a nagykoalíció folytatásának lehetőségéről az SPD-vel. A szociáldemokraták január 21-én egy rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.
Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.