2024. április 19., péntek

Már halálos áldozata is van a kanyarónak

Az országban egyre jobban terjed a kanyaró, és szerdán már halálos áldozata is lett a járványnak, Belgrádban egy húszéves férfi halt bele a betegség okozta szövődményekbe - közölte értesülését a Szerbiai Rádió és Televízió.

A belgrádi városi közegészségügyi intézet november elején figyelmeztetett a kanyarójárvány veszélyére, az országban azonban azóta sem hirdettek járványhelyzetet.
Az év első kilenc hónapjában 12 kanyarós megbetegedést regisztráltak az ország területén. Október óta Szerbia és Koszovó területén összesen 630 beteget vettek nyilvántartásba. A legfiatalabb beteg két hónapos, a legidősebb 60 éves volt. A legtöbb fertőzött az öt évnél fiatalabbak és a 30 évnél idősebbek közül került ki.
Az egészségügyi intézmények tájékoztatása szerint a betegek 91 százaléka nem kapta meg a kellő védőoltásokat, illetve nem lehet tudni, hogy kapott-e vakcinát – jelenti az MTI.
A közegészségügyi intézet arra is figyelmeztetett, hogy védőoltásokkal megelőzhető a megbetegedés, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy jelentkezzenek azok, akik eddig nem kapták meg a szükséges vakcinákat.