2024. április 25., csütörtök

Sele se srednjoškolci u Senti

Dok se renovira zgrada srednje škole, đaci će učiti u prostorijama osnovne škole. Većina đaka gimnazije će dobiti mesta u sledećem polugodištu u zgradi osnovne škole i u drugim institucijama – rečeno je na konferenciji za štampu pre neki dan u gradskoj kući.

Kao što je poznato, izvodiće se veliki radovi na zgradi gimnazije u Senti od januara i  zbog toga se mora skroz isprazniti. Sa radovima je započeto još tokom jeseni, iz sredstava pomoći Mađarske države, dok se od janara pridodaju sredstva Vlade Srbije i moći će da se obnovi gimnazija u potpunosti. Iseljavanje dotiče sve tri škole, gimnaziju, ekonomsku i medicinsku.

Rudolf Cegledi, gradonačelnik, nam je rekao da je bilo krajnje vreme da se škola renovira, đaci se moraju seliti ali do početka sledeće školske godine će moći da se vrate u modernu zgradu:

- Za obnovu građevine smo dobili veliku količinu sredstava iz dva izvora, od mađarske i od srpske vlade, više od dvesta miliona dinara, čemu se i radujemo. Posle dužeg usaglašavanja smo se dogovorili da će đaci gimnazije da se presele u školu „11.Novembar“, ekonomska u nekadašnji internat, medicinska u zgradu „Turzo Lajoša“, u centar za agrarne inovacije i u prostorije bolnice.

Eva Ujhazi, direktor Senćanske gimnazije nam je rekla, da je iseljavanje počelo u decembru i da su za to dobili i pomoć.

-Komunalno preduzeće je od 27-29. decembra dalo svoja prevozna sredstva i radnu snagu za selidbu. Imamo mnogo dokumentacije kao i knjiga u biblioteci, što će se preneti u obnovljeni deo kasarna. Našim đacima je potrebna dobra internet oprema, u školi „11. Novembar“ se postavlja sa odgovarajućim pristupom. U ovoj školi ćemo imati uslove za rad u sledećem polugodištu. Gimnazijalci će biti u jednoj smeni, a đaci osnovne škole u drugoj, a menjaće se mesečno.

Kornel Tot, direktor ekonomske škole je rekao, iako se oni moraju rasporediti u dve zgrade, đaci se ne moraju plašiti da će se prebacivati iz jedne u drugu:

- Napravićemo takav raspored da će jadan dan imati u internatu časove a drugi dan u drugom objektu, u dve smene: prvi i drugi razred sa nižim razredima u smeni a treći i četvrti sa višim razredima.

Zoltan Nađ Abonji, direktor medicinske škole je rekao da je njima najkomplikovanije organizovati nastavu, ali se ipak raduju obnavljanju:

-Mi ćemo u tri objekta raditi. U školi „Turzo Lajoš“ ćemo imati na raspolaganju šest učionica, đaci će pohađati školu u dve smene, praksu za farmaceute ćemo obavljati u Agrarnoinovacionom Centru, a konferencijsku salu bolnice ćemo koristiti za predavanja.

Žužana Urban, direktor Osnovne škole „Stevan Sremac“ je rekla da će se truditi da budu dobri domaćini:

-Mnogi roditelji se brinu, ali mi ćemo voditi računa da sve bude u redu. Pošto će učenici ove škole pre ili kasnije postati đaci gimnazije i nama je u interesu da ovaj objekat postane savremena škola. I dežurstva smo pojačali u našoj školi u sledećem polugodištu zbog povećanog broja đaka, sve smo organizovali. Saznali smo i to da će se i autobusi koji prevoze đake da se prilagode i da staju gde bude potrebno zbog novonastale situacije.