2024. március 29., péntek

Egy élet a népzene szolgálatában

Népzenei vetélkedő, jubileumi koncertek a Kodály-év jegyében

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban december a Kodály-év jegyében zajlik.

December elején népzenei vetélkedőt tartottak általános és középiskolás diákok számára, majd a rendezvénysorozat második állomása a topolyai Alapfokú Zeneiskola és a Kodály Zoltán MMK népzenei szakosztályainak közös koncertje volt a Művelődési Ház mozitermében. A műsorban a neves népzenekutató széles körű tevékenységét idézték fel. Elhangzott, hogy Kodály Zoltán népzenekutatói munkássága zeneszerzői tevékenységével párhuzamosan, azt megtermékenyítve bontakozott ki, később pedig zenepedagógiai elgondolásaiban is fontos szerep jutott a népdaloknak. Felismerte, hogy a magyar népzene igazi valója csak az eredeti forrásból, a nép ajkáról ismerhető meg.

A műsorban váltották egymást a népzenei és a komolyzenei blokkok, és két vers is elhangzott Nagyidei Márk és Onhaus Erik előadásában. A Hétmező énekcsoport és a Csörgő citerazenekar dalcsokra után Virág Réka zongorista, Székely Mária tanítványa, Kodály Zoltán Székely keservesét adta elő, majd bukovinai székely dalokat hallhatunk a Szélszirom énekcsoport előadásában, a Csalóka zenekar pedig felcsíki dallamokat játszott.

Kodály és Bartók 1906 végén adták közre első népdal-harmonizálásaikat, hogy a népdalt a zeneileg műveltebb rétegek körében népszerűsítsék. Számos művük készült gyermekeknek játékdalok feldolgozásával. Bojovity Natasa zongorista, Szűcs Budai Klára tanítványa Bartók Béla Tréfa című művével lépett fel, majd Savelin László óvodás játékdalokat énekelt. Alács Varró Emese, Szűcs Budai Klára növendéke Bartók Béla Gyermekek című művéből játszott zongorán.

A Csiripiszli énekcsoport Bácskai Duna menti dalokat énekelt, Csőke András tanítványa, Brezovszki Márk zongorista pedig Bartók Béla Gyermekeknek című művéből adott elő három darabot. Kalotaszegi népdalokat hallhattunk Dudás Katától, majd Csőke Noémi Bartók Béla Szonatináját adta elő.

A színvonalas műsor végén Bodor Anikóra, vajdasági népzenegyűjtőnkre emlékeztek, akinek köszönhetően immár 5 kötetbe gyűjtött népdalkincsünk jelent meg Vajdasági magyar népdalok címmel. Emlékére csókai népdalokat énekelt a Kodály központ Kaláris asszonykórusa.

Kodály Zoltán egyik legnépszerűbb művével, a Kállai kettőssel zárult a koncert, melyet Tóth András tanítványa, Kávai Lénárd hegedűs adott elő Szenti Áron zongorakíséretével.

A Kodály-év záróakkordjaként december 23-án, szombaton 17 és 19 órától a Kodály 25 című ünnepi, karácsonyi műsorra várják a közönséget a felújított színházterembe.