2024. április 19., péntek

Mi szem-szájnak ingere

A vásárlóerő csökkenését tapasztalják a szabadkai bolhapiacon – Elsősorban a széles választék vonzza a vevőket

A karácsony nemcsak az örömteli együttlétről, a szeretetről, az áhítatról szól, hanem az ajándékozásról, és ezzel együtt a pénzköltésről is. A legtöbb üzlet forgalma az ünnepet megelőző időszakban megnövekszik, a kínai üzletekben sorok kígyóznak a kasszák előtt, és a legtöbb településen karácsonyi vásár nyílt, hogy az egyszerű földi halandó minél inkább fel tudjon készülni a karácsonyra, vagyis minél több pénzt költsön el. Az iménti felsorolásból kimaradt a szabadkai bolhapiac, amely régiónk egyik legforgalmasabb kereskedelmi központja, ahol szó szerint minden, mi szem-szájnak ingere, kapható, sőt még annál is több.

Az elmúlt hétvégén vettük a fáradságot és mi is kilátogattunk a bolhapiacra, hogy a helyszínen tapasztaljuk meg, milyen is a karácsonyi forgatag egy olyan helyszínen, ahol az év többi időszakában is rengeteg vevő megfordul.

Széles választék a bolhapiacon (Fotó: Gergely Árpád)

Széles választék a bolhapiacon (Fotó: Gergely Árpád)

A piacon több árusnak tettük fel a kérdést, hogy vajon megnövekedett-e a forgalmuk a novemberhez, illetve a tavalyi ünnepekhez képest. Válaszadóink között voltak lábbeliket, zoknikat, harisnyákat, ruhaneműt, játékszereket árusítók, és egybehangzó állításuk szerint csupán a főleg Magyarországról behozott élelmiszereket, édességeket árusító piacosok forgalma növekedett meg novemberhez képest, a többiek nagyjából hasonló forgalomról számoltak be. Utóbbiak elégedetlenségét az is fokozta, hogy a hétvégék sem bizonyulnak olyan forgalmasnak, mint amilyenre számítottak. Egybehangzó vélemények szerint a forgalom a tavalyihoz képest is csökkent, és ennek oka többek szerint a vásárlók pénztelensége. A helyszínen valóban megfigyelhettük, hogy az élelmiszereket árusító részleg a legforgalmasabb. Ehhez hozzájárul a piaci asztalok egymáshoz való közelsége is, ami szinte lehetetlenné teszi a haladást, és olykor valóságos gyalogos-dugók keletkeznek a csarnokban. Ezen árusok ugyanazon termékeket árusítják, amelyekkel bármelyik piacon találkozhatunk, az árak is nagyjából megegyeznek, azonban néhány termék esetében elmondhatjuk, hogy érdemes érte kilátogatni a bolhapiacra, hisz esetenként száz dinárral olcsóbban juthatunk bizonyos árucikkekhez, mint más piacokon, nem is beszélve a boltok árairól.

Ami az árakat illeti, válaszadóink többsége arról számolt be, hogy az elmúlt évekhez képest nem vagy csak minimális mértékben változtak. A ruhanemű-árus emellett azt is kifejtette, hogy a kiadásaik évről évre növekszenek, viszont ők kénytelenek szinten tartani az áraikat, így a kisebb árrés miatt többszörösen is hátrányban vannak, és csökken a bevételük.

Tömött sorban közlekednek a vásárlók a magyarországi behozatali termékeket árusító csarnokban (Fotó: Benedek Miklós)

Tömött sorban közlekednek a vásárlók a magyarországi behozatali termékeket árusító csarnokban (Fotó: Benedek Miklós)

A bolhapiacon az újévi szokások keltette szükségleteket meglovagolva megjelentek a különböző pirotechnikai eszközöket árusító standok is. Különböző méretű és színű petárdák, rakéták, tűzijátékok várják a vásárlókat. Az árusok elmondták, hogy körülbelül december 10-e óta vannak jelen ezen árucikkekkel, amelynek vásárlói zömmel a belföldiek közül kerülnek ki, mivel az országhatáron szigorúak ezen eszközökkel szemben. A pirotechnikai eszközök szezonálisan vannak jelen a piacon, és az árusok elmondása szerint a pravoszláv újévet követően nincs rá kereslet.

A piacon járva-kelve megfigyelhettük, hogy a legtöbb termék ára dinárban és forintban is ki van írva, tehát jelenleg is sokan járnak át Magyarországról, hogy itt szerezzék be a szükséges dolgokat. Mint az árusok kifejtették, a vásárlóknak körülbelül a fele érkezik a határ túloldaláról is. Bár a számuk folyamatosan változik attól függően, hogy odaát szerveznek-e akciókat, ami ott tartja a vásárlókat. A piacosok egybehangzó véleménye szerint a belföldi vásárlók inkább a környező falvakból érkeznek, a szabadkaiak igen kis számban képviselik magukat.

A piacon természetesen a vásárlókat is igyekeztünk megszólaltatni. A belföldi és magyarországi vevők egyaránt a választékot emelték ki, mint olyan tényezőt, ami miatt rendszeresen ellátogatnak a szabadkai bolhapiacra. A magyarországi vásárlók elsősorban a ruhaneműk iránt érdeklődnek, amelyeket kedvezőbb áron tudnak megvásárolni mint odahaza. A határ túloldaláról érkező vevők különböző gyakorisággal látogatnak ki a szabadkai piacra, de általánosan elmondható, hogy többször lépik át a határt nagybevásárlás céljából, mint ahányszor a vidéki belföldi vevők utaznak a szabadkai piacra. Utóbbiak ugyanis évente egy-két alkalommal látogatnak ki oda.