2024. április 25., csütörtök

A vásár, ahol társasági élet is zajlik

Szabadka legszebb ünnepi dísze – a Winterfest

Az adventi időszak városképéhez hozzátartozik a karácsonyi vásár. Manapság nem is nevezheti magát városnak az a település, amelynek nincs ilyen rendezvénye. A nagy európai városok pedig egyszerre többet is rendeznek. Ebben valószínűleg a „sógorok” fővárosa járhat az élen, ugyanis Bécsnek nem kevesebb, mint 18 adventi vásárja van, de idén Budapest is két vásárt rendez, a Vörösmarty téri mellett már a Szent István téren a Bazilika előtt is büszkélkedhet egy újabbal. Nem véletlen, hogy gombamód szaporodnak az ilyen jellegű rendezvények, hiszen rengeteg turistát vonzanak. Egyes utazási irodák már külön utakat szerveznek az egyes városok karácsonyi vásárainak megtekintésére. Így nem csoda, hogy az European Best Destinations (Európa Legjobb Rendezvényei) nevű honlap külön kategóriában díjazza a legjobb karácsonyi vásárokat. A honlapon online szavazással rangsorolják az öreg kontinens karácsonyi vásárait, és nagy presztízst jelent győztesnek lenni, vagy csak bekerülni az első tíz közé ezen a listán. Ebben az évben, ahogy 2015-ben és 2016-ban is, a horvát főváros, Zágráb zsebelte be az első helyezést, de Budapestnek sem kell szégyenkeznie, ugyanis az elmúlt évben a Vörösmarty téri vásár az előkelő kilencedik helyet szerezte meg, míg idén, az először megrendezésre kerülő Szent István téri vásár, kicsivel lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyezést érte el.

Szabadka karácsonyi vására (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadka karácsonyi vására (Fotó: Gergely Árpád)

Szerencsére Szabadka sem marad ki azon városok sorából, ahol rendeznek karácsonyi vásárt. A kiskorzón immár hetedik alkalommal szervezi meg a Szabadkai Piacok Közvállalat a helyi önkormányzat megbízásából a Winterfest elnevezésű rendezvényt. Szabadka polgárai pedig, ha kisebb méretekben is, mint az európai nagyvárosokban, megtapasztalhatják, milyen szép is egy ilyen rendezvény a város szívében. Ami, mindenképp szembeötlő a vásári forgatagot szemlélve, hogy itt nyomát sem látjuk az ajándékok után futkosó ideges embereknek. Többnyire gyermekes családok, párok és baráti társaságok sétálnak, nézelődnek, esetleg megállnak egy pljeskavicára vagy forralt borra, de a kürtőskalács sem hiányozhat a kínálatból. Ezt a süteményt öt éve lehet kapni a vásárban, és évről évre egyre népszerűbb. Ezeknél a standoknál találkozhatunk olyan emberekkel, akik szívesen megosztják véleményüket a vásárral kapcsolatban.

– Nagyon szép rendezvény, az év legszebb időszakában. Itt nemcsak vásárolnak az emberek, hanem társasági élet is zajlik. Nyáron is kellene egy hasonló esemény a városban – mondja Goran, aki éppen egy társasággal forralt borozott, amikor a vásárról kérdeztük.

Persze, azért itt is az a fő cél, hogy az emberek vásároljanak. Az eladók változatos portékákkal igyekeznek a vásárlók kedvében járni, ezért a karácsonyi ételektől, a téli ruhákon át a könyvekig sok mindent megtalálhatnak a vásárlók. Az árusok többsége meg van elégedve a vásárral, és a forgalommal is. Ezért azok, akik több éve kint vannak, igyekeznek minden évre bővíteni kínálatukat.

Készül a kürtőskalács (Fotó: Patyi Szilárd)

Készül a kürtőskalács (Fotó: Patyi Szilárd)

– Tavaly voltam kint először. Nagyon meg voltam elégedve a forgalommal, most bővítettem az árukínálatot. Egyelőre több a nézelődő, az ünnepek előtti utolsó napokban számítunk nagyobb rohamra, de azért most is vásárolnak az emberek – osztotta meg tapasztalatait Tokodi Lívia hajdújárási eladó.

A vásárlók között találtunk olyanokat is, akik nincsenek teljesen megelégedve a karácsonyi vásárral. Ők sem vitatják a vásár szükségességét vagy szépségét, hanem az árakat kifogásolják.

– Szerintünk nagyon drága. Itt minden drágább, mint a piacon vagy a boltokban. A karácsonyi vásárnak az lenne a lényege, hogy olcsóbb legyen – fogalmazta meg kifogásait egy nyugdíjas házaspár.

A karácsonyi vásárt körbejárva abban reménykedhetünk, hogy jövőre is lesz Szabadkán Winterfest, és az elmúlt évek tendenciájának megfelelően tovább bővül és még szebb lesz ez az esemény, mert ezzel a várost is szebbé varázsolja az ünnepek idejére.