2024. április 25., csütörtök

A fotó aktuálisabb mint valaha

Megnyílt az egyetemisták nemzetközi fotóbiennáléja Újvidéken

Az újvidéki Művészeti Akadémia szervezésében nyitották meg pénteken az Egyetemisták VI. Nemzetközi Fotóbiennáléját. A nemzetközi összetételű zsűri több mint 300 alkotás közül választotta ki a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában bemutatott munkákat.

A több száz egyetemista-munka közül huszonnégy projektum látható a múzeum képtárában, amelyek közül hat alkotás díjban részesült. Idén először a Tartományi Felsőoktatási és Tudományügyi Titkárság is támogatta a kezdeményezést.

Dušica Rakić tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkárhelyettes elmondta, hogy mintegy 3,5 millió dinár értékben különítettek el pénzeszközöket az egyetemi hallgatók kutatómunkáira. Így nyolc művészeti projektum a tartományi kormány támogatása révén valósulhatott meg. Dušica Rakić kiemelte, hogy az igen különleges és jelentős tudományos kutatás eredményei láthatóak a kiállításon.

A fényképeszet és a fotó ma még aktuálisabb és élőbb, mint valaha volt. A kiállítás alkotói között különböző tanulmányi fokozattal rendelkező egyetemisták sorakoznak fel, akik rendkívül nagy érettséget mutatnak az egyetemi tananyag elsajátítása iránt – a személyes és intim narratívát és az aktuális társadalmi és politikai kérdéseket illetően egyaránt – mondta Ivana Tomanović, a kiállítás kusztosza. Hozzátette, hogy a kiállított alkotások többségét, több éves projektum, vagyis kutatói folyamat eredményezte, amelyek arról tanúskodnak, hogy a fénykép felszíne alatt nem csupán üres tér található.

A fotóbiennále az egész világról gyűjti össze a hallgatókat. 2004-ben azzal az ötlettel jött létre, hogy pedagógiai szempontból is követni tudja a fényképészet oktatási folyamatát. A pedagógiai munka összehasonlítása és követése révén, más oktatási intézményekkel közreműködve, a világ minden szegletéből követhetővé válnak a legújabb trendek – hangzott el a kiállításmegnyitón.

A tárlat január 31-éig tekinthető meg a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában.