2024. április 20., szombat

A jó fotó időtálló

A Magyar Szó és a Dnevnik közös kiállításán harminc fotóriporter 55 alkotása tekinthető meg
Lapunk főszerkesztője megnyitja a kiállítást

Lapunk főszerkesztője megnyitja a kiállítást

A Magyar Szó és a Dnevnik napilap fotósai idén is megrendezték hagyományos év végi kiállításukat, amely csütörtök este nyílt meg a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában. Az említett két napilap munkatársai mellett a Večernje novosti, a Blic, a Tanjug, az Omladinske novine, a Ruske slovo és a Hlas ludu fotósainak alkotásait is bemutatták.

A megnyitón Varjú Márta, a Magyar Szó napilap főszerkesztője köszöntötte a jelenlevőket. Elégedettségét fejezte ki, hogy minden évben megrendezésre kerül a tájékoztatás kiemelkedő alkotóinak rendezvénye.

– A jó fénykép szavakkal nem írható le, azt látni kell, az megfogja a szemlélőt és az emlékezetünkbe vésve él majd tovább. A jó újságot a jó képek és a jó szövegek együtt jelentik, de manapság a formatervezés sem mellékes szempont. A Dnevnik és a Magyar Szó munkatársai mindig is szerencsés helyzetben voltak, mivel történetük során magas színvonalú fényképeket közöltek a lapok hasábjain. A fotó újságírói kifejezésmód, amely egy múló pillanatot örökít meg. Nem tudhatjuk, hogy egy adott momentum mikor válik történelmi pillanattá. Pontosabban, számos történés idővel nem is alkothatná a történelem részét, ha azt a fotóriporterek nem örökítették volna meg. A Dnevnik és a Magyar Szó fotóriporterei Vajdaság, az ország mindennapi eseményeit, valamint elmondhatjuk, hogy a világ történéseit is lencsevégre kapták – hangsúlyozta Varjú Márta.

A kiállításon harminc aktív fotóriporter 55 alkotása tekinthető meg január 15-éig. A szervezők a Vajdasági Fotóművészek Egyesülete és a Vajdasági Múzeum.

A válogatást a valamikori nagy Jugoszlávia első női fotóriportere, Lazukics Anna állította össze. A kiállításon néhány fotóriporternő alkotása is szerepel, köztük Dávid Csilla, lapunk fotóriporterének képei is. Olyan fotósok munkái is szerepelnek, akik számos elismerésben részesültek, többek között Ótos András, Gergely József, Lennert Géza, Szabó Imre, az ifjabb nemzedék tagjai közül pedig Gergely Árpádnak, lapunk szabadkai szerkesztősége fotósának alkotásait tekintheti meg a közönség.