2024. április 17., szerda

Szerbia a régió egyetlen országa, amelynek van törvénye a duális képzésről

A régióban egyedül Szerbiának van törvénye a duális képzésről, amely megfelel az európai követelményeknek.

A következő évben a Szerb Gazdasági Kamara támogatásával új, a duális képzésnek megfelelő profilokat kell létrehozni a középiskolák számára – hangzott el az este zárult, Az oktatás szelleme elnevezésű karavánon.

Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és fejlesztési miniszter köszönetet mondott a Szerb Gazdasági Kamara csapatának, mindenekelőtt Az oktatás szelleme szervezet által tömörült fiataloknak, hogy közösen realizálták a programot. Mint mondta, a próbálkozások, amelyek úgy akarták bemutatni az államot, mint aki nem tudja mit csinál nem sikerültek. Éppen ellenkezőleg, olyan eredmények születtek, amelyek az utóbbi egy évben nem tekinthetők kicsinek.

Úgy gondolom, hogy a következő évben a kamara és más partnerek segítségével számos profilt hozunk létre az iskolákban – mondta Šarčević. Egyúttal köszönetet mondott a svájci kormánynak mindazon támogatásért, amelyet a duális képzés a bevezetése irányában tett.

A Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, Marko Čadež kiemelte, Szerbia a regió egyetlen olyan országa, amelynek az európai követelményeknek megfelelő törvénye van a duális képzésről.

Čadež külön köszönetet mondott Az oktatás szelleme szervezetben dolgozó fiataloknak, hogy a karavánoktatás gyakorlásával megpróbálták közvetíteni a jövő eszméjét, azt a gondolatot, hogy a jövőben hogyan akarunk élni.

A Szerbiai Gazdasági Kamara nevében köszönetet mondott továbbá mindenkinek, aki felismerte a duális képzés kezdeményezésének fontosságát, továbbá megköszönte szerbia elnökének és kormányfőjének, Aleksandar Vučićnak és Ana Brnabićnak a támogatását, hogy ez az okatási model bekerüljön az iskolarendszerbe.

Ami a gazdaságot illeti – az készen áll, és szüksége van erre, hogy túlélje – hangsúlyozta Čadež.