2024. április 19., péntek

Egyszemélyes cégből piacvezető

Silótelepek és egyéb berendezések gyártásával foglalkozik a kishegyesi Agrokons – 15 év alatt 1 millió köbméter tározót építettek ki

A kishegyesi Agrokons vállalat 2002-ben alakult meg, a fő tevékenységi köre a mezőgazdasági gépek, berendezések gyártása és beépítése. Szakterületük a silótelepek kialakítása és az anyagmozgató gépek gyártása. Elmondható, hogy ebben piacvezetők egész Szerbiában. Hogy honnan indult ez a ma tekintélyes cég, arról Őri Ferencet, a cég alapítóját és igazgatóját kérdeztük.

Fiatal munkás a termelésben, Fotó: Lakatos János

Fiatal munkás a termelésben, Fotó: Lakatos János

– Az Agrokons 2002-ben még egyszemélyes cég volt, amit egymagam képviseltem. Összesen 5 négyzetméteren kezdtem a munkát, és szép lassan jutottunk el arra a szintre, hogy Szerbiában piacvezetők vagyunk silótelepek építésében. Ma 50–55 állandó munkásom van, és szezonban még ennyit igyekezünk hozzápótolni. Jelenleg 9 mérnök dolgozik nekünk, közülük 3 építészmérnök, egy elektromérnök, a többi pedig gépészmérnök. A telep megépítése alapos előkészületi munkát igényel, tehát vannak mérnökeink és szakmunkásaink. Itt főleg lakatosokra gondolok, emellett van néhány villanyszerelőnk és a csapat egy része fizikai munkás.

Hogyan zajlik a silótelepek építése?

– A siló az egyetlen olyan dolog, amit vásárolunk. Egy spanyolországi gyártótól vesszük és az összes többi berendezést mi gyártjuk, részben Kecskeméten, részben pedig itt, Kishegyesen. A silótelepen a silókon kívül kellenek anyagmozgató gépek, aminek az előgyártását Kecskeméten végezzük, félkész termékként érkezik meg Szerbiába, majd itt, Kishegyesen rakjuk össze. Ugyanez történik a szárítógépekkel is: előgyártás Kecskeméten, összerakás Kishegyesen. Az összes kiegészítő acélkonstrukciót, pl. járdákat, létrákat, leadó- és fogadóidomokat itt helyben készítjük, mert ezeket több okból sem éri meg messzebbről hozni.

Van-e kereslet a silótelepek iránt?

– Az elmúlt 15 évben Vajdaság-szerte több, mint 1 millió köbméter raktárhelyiséget, silót építettünk be, ami 240–250 telepet jelent. Amint látom, még mindig van rá igény, ezért is foglalkozunk vele, és ezért fektettünk be ebbe az irányba. Úgy gondolom, hogy Vajdaságban a mezőgazdaság az egyetlen olyan tevékenységi terült, ami még pörög, ezért merünk erre alapozni.

Hamarosan új, korszerű ablakokat kap ez a gyártócsarnok is, Fotó: Lakatos János

Hamarosan új, korszerű ablakokat kap ez a gyártócsarnok is, Fotó: Lakatos János

 A silótelepeken kívül mivel foglalkozik még a cég?

– Nekünk valójában a téli hónapokat kell nagyon ügyesen és aktívan kihasználnunk, mert tavasszal indul a terepi munka: a silótelepek építése. Ekkor az összes munkásunk, kivéve néhány lakatost, 3–4 csapatba szétosztva terepen dolgozik Vajdaság- és Szerbia-szerte. Amikor eljönnek a téli hónapok és beszorulunk a gyártóüzembe, akkor kell megfelelő mennyiségű munkát biztosítani a fiúknak. Ekkor csináljuk a következő évi előkészületeket: a nyersanyagot megvásároljuk és az összes általunk gyártott részből raktárkészletet halmozunk fel. Két éve, vagyis amióta van elég helyünk és lehetőségünk, azóta elkezdtünk saját gyártású gépeket is készíteni. Gyártunk magtisztítókat, csőcsigákat és komplett mogyoróvonalat. Ez utóbbi alatt értem a mogyoró-felszedő gépet, a szelektálót és tisztítót, valamint a roppantót.

A mögöttünk álló időszakban mennyiben járultak hozzá a pályázati források a cég fejlődéséhez?

– Próbáltunk pályázni, ahol tudtunk. A Prosperitatinál több alkalommal pályáztunk, és többször nyertünk is. A nagy léptékű fejlesztésben is volt egy nyertes pályáztunk, amiből két dolgot is meg tudunk valósítani. Egyrészt új, CNC vezérlésű gépeket vásároltunk, valamint vettünk egy nagy autódarut. Ezt a mindennapi munkánkban használjuk, illetve terveink vannak vele. Általa munkát tudunk biztosítani néhány további embernek. Másrészt az egyik csarnokunk felújítását vállaltuk fel, ami szintén szükséges dolog, mert nagyon leamortizálódott. Ajtókat, ablakokat fogunk rajta cserélni és szigeteljük, hogy ne függjünk az időjárástól, és télen-nyáron tudjunk benne termelni. Ezeknek a beruházásoknak az összértéke meghaladja az egymillió eurót, amiből 25 százalék önrész, 35 százalék vissza nem térítendő támogatás és 40 százalék hitel. A Prosperitati támogatás egy egészen jelentős „injekció” volt a cég számára, mert nélküle nem tudtunk volna ekkora mértékű fejlesztést megoldani ennyi idő alatt. Ennek köszönhetően a jövőben több és színvonalasabb munkát tudunk végezni. A pályázat során olyan kötelezettséget vállaltunk, hogy 24 új munkást alkalmazunk. Nagyon szeretném, hogy ebből a 24-ből 48 legyen rövid időn belül. Ha a gazdaság megfelelő tempóban fog fejlődni, akkor biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni fog.

Gépelemcsere villás emelővel, Fotó: Lakatos János

Gépelemcsere villás emelővel, Fotó: Lakatos János

Hogyan látja a cég jövőjét?

– Ami a cég jövőjét illeti, mindig is optimista voltam. Azt gondolom, hogy ha az ember nem lenne optimista, akkor nem tudna bizonyos dolgokat megvalósítani. Silótelepek gyártásában már most is vezető pozíciónk van, viszont mindenképp szeretnénk bővülni és a gyártásra helyezni a fő hangsúlyt a közeljövőben. Ez alatt nemcsak az eddig gyártott gépeket, berendezéseket értem, hanem emellé, a piac igényének megfelelően, további gépgyártást szeretnénk vállalni. Mivel gépeink, munkaerőnk, mérnökeink és akaratunk is van, ezért bízom benne, hogy tudunk fejlődni az előttünk álló időszakban.