2024. április 20., szombat

Gondolán Belgrádban

Ígéretek szerint már tavasszal megkezdődnek a turistalátványosság építőmunkálatai

Gondolán utazva szemlélni a várost, olyan romantikusan hangzik. Zlatibor után, ahol már megkezdődtek az effajta szállítóeszköz építőmunkálatai, Belgrádban is várhatóan már a jövő évben megkezdhetik az építkezést a Kalemegdanon, illetve a Duna és Száva torkolatánál Újbelgrádban, az Ušćen. Turisztikai látványosság lesz ez, amire a 2018-as állami költségvetésből 360 millió dinárt, vagyis 3 millió eurót különítettek el.

Az elképzelés nem új. A belgrádi gondola megépítésének ötlete 1912-ből származik. Alban Chambon francia–belga építész fejéből pattant ki, aki a gondola ötletével London, Berlin, Párizs közé sorolta volna Belgrádot is. Az első terveket 1922-ben dolgozta ki a Čavlina i Sladoljev nevű horvát vállalat. Az első vonalat a Kalemegdantól Zimonyig képzelték el. A terv azonban az adminisztráció áldozatául esett, és azóta nem nagyon lehetett róla hallani, csak néha, a belgrádi helyhatósági választásokkor, ígéretként, a belgrádi metró ötletével karöltve. Most azonban úgy tűnik, mégis megvalósul. A részletes szabályozási terv is elkészült. Ezt a Szerbiai Építészeti és Várostervezési Intézet dolgozta ki a város kezdeményezésére.

Mint ahogy Rasim Ljajić idegenforgalmi és kereskedelmi miniszter a napokban nyilatkozta, a belgrádi gondola megépítése már 2018-ban megkezdődik, és két évig fog tartani. A kezdő lépésekre nagyberuházási projektumok keretében az állami költségvetésből különítették el az eszközöket, de a város költségvetésének egy részét is erre fordítják, hiszen városi és állami érdek is ennek megépítése, ugyanis turistacsalogatónak szánják. Erre viszont valóban ez a városrész a legalkalmasabb.

A belgrádi gondola ötletét a Beogondola Group köz-magán partnerségi vállalat továbbgondolta, rámutatva arra, hogy nemcsak turisztikai látványosság lehetne ez a fajta közlekedési eszköz, hanem jelentős mértékben felszabadítaná a város egyik legforgalmasabb útvonalát is, a Branko hídon keresztül, ahol gyakoriak a közlekedési dugók. A vállalat szerint 15 gondolaszállítási vonal kiépítésével, amire 300–500 millió euróra van szükség, egyrészt felgyorsulhatna a városi közlekedés, csökkennének a közlekedési dugók a városban, ugyanakkor a város jelentős összegeket, eurómilliókat takaríthatna meg évente az utasszállításban. Arra is rámutatott, hogy ha a város megszünteti a villamos és a trolibusz közlekedését, 127 kilométer városi utat szabadíthat fel az autók számára, ami után több ezer parkolóhelyet is létesíthet. Ez a vállalat elképzelései szerint a városi tömegközlekedési vállalatban dolgozókat átképzés után alkalmazni tudnák a gondola irányításában és kezelésében, hiszen a 15 gondolavonal megépítésével 2000 új munkahely nyílna.

Ennek az elképzelésnek a megvalósítását azonban egyelőre nem támogatja a város. Belgrád városának tervei szerint ugyanis az első vonal a Kalemegdan és az Ušće között épül majd meg, ami után Siniša Mali, Belgrád polgármestere szerint ugyan valamilyen mértékben felszabadul majd a városi közlekedés, mégis lehetőség nyílik arra, hogy a turisták és a város polgárai is a város történelmi jellegzetességeit csodálják meg más szemszögből, és miután ellátogatnak a Nándorfehérvári várba, egy más perspektívából nyerjenek betekintést a város hagyományaiba.

A gondolalift, ami összeköti majd a folyó két partját, mintegy 1000 méter hosszú. Az erre a távra tervezett 30–35 kabinos gondola egyenként egyszerre 10–15 személy szállítására lesz alkalmas. És bár 20 kilométer óránkénti sebességgel halad majd, az 1 kilométeres távot 5 perc alatt megteszi, így egy óra alatt 3000 ember tud eljutni A pontból B-be.

A két állomás között a tervekben mintegy 30 méteres különbség van, hiszen az Ušćen 75 méter tengerszint feletti magasságból indul majd a gondola, hogy a Kalemegdanon 106 méter tengerszint feletti magasságban érkezzen. Ami azt jelenti, hogy a Száva legmagasabb vízállásakor a folyó felett 12 méter magasságban halad majd a gondola. Ezen a szakaszon a szél maximális sebessége 70 kilométer óránként.

A gondolán kerékpárok szállítására is lehetőség nyílik, illetve a tolókocsival közlekedő, mozgássérült személyek is beszállhatnak majd a kabinokba.