2024. március 29., péntek

„Fény a sötét napokban”

Hajnal Jenő: A remény akkor lehet egy-egy közösség újjászületésének a hírvivője, ha egységben tudunk gondolkodni
Hajnal Jenő, Fotó: Gergely Árpád

Hajnal Jenő, Fotó: Gergely Árpád

Megalakulásának harmadik évét zárja a Magyar Nemzeti Tanács aktuális összetétele. A magyar nemzet összetartozásának erejét, erkölcsi és esztétikai mércéjét egy erős anyaország és egy egységes nemzetben gondolkodó Magyar Kormány ösztönzi és segíti, szellemi és anyagi javakkal egyaránt, vallja mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Lapunknak nyilatkozván a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe, a karácsony kapcsán is megfogalmazta gondolatait, kiemelve, hogy ennek – mint minden más ünnepnek is – a lényegét családban és közösségben lehet csak igazán átérezni és megélni.

Milyen érzésekkel zárja az idei évet?

– Szorongó és jó érzésekkel. Az ember ugyanis ritkán engedheti meg magának, hogy érzéseiről beszéljen próbára tevő időkben, amikor mindennapi életét fokozódó nyomás terheli. Olyan időkben, amikor az ember gyakran azt kérdezi önmagától is, hogy van-e értelme a küzdésnek és a bizakodásnak. Van-e értelme fogyó közösségben magyar bölcsődéket, óvodákat felújítani, építeni, játszótereket kialakítani, minden egyes magyar diákért, osztályért felelősséget vállalni és megküzdeni, felsőoktatásunkat „anyanyelvűsíteni”, pusztuló templomokba újra hitet és reményt éleszteni, zsinagógát és székesegyházat felújítani, művelődési és közösségi házakat belakhatóvá, otthonossá és szerethetővé tenni, médiaházat építeni és magyar–szerb szótárt szerkeszteni? Olyan kérdések ezek, amelyek szerencsére az idei karácsony táján, a közeledő év végén magától értetődő cselekvéssé kovácsolódnak össze értelmet és az élet melegét adva mindazoknak, akik hisznek az advent üzenetében. Nem véletlen ugyanis, hogy az egyház Jézus születésének megünneplését az év legsötétebb napjaira rendelte el, amikor „csak” a reménység világít. A remény viszont csak akkor lehet egy-egy közösség, sőt egy egész nemzet újjászületésének a hírvivője, ha egységben tudunk gondolkodni és cselekedni. Én ennek az esélyét sosem láttam ilyen kézzelfogható közelségben, mint most, amikor nemzeti összetartozásunk érzését, erkölcsi és esztétikai mércéjét egy erős anyaország és egy egységes nemzetben gondolkodó Magyar Kormány ösztönzi és segíti szellemi és anyagi javakkal egyaránt.

Karácsonyra készülődünk. Értékelése szerint mi az, ami életben tartja eme keresztény ünnepünk erejét?

A karácsony örök erejét abban látom, hogy ez az az ünnep, amely már gyermekként életünk egyik meghatározó élményévé válhat. Ez az a pillanat, amikor a gyermekek gyanútlan gondtalanságával élhetjük át a Biblia egyik legszebb és legmegrázóbb történetét úgy, hogy ha csak egy villanásra is, de az átmossa szívünket, lelkünket, elménket, teljes valónkat, mert a Megváltó eljöttének ajándéka minket is arra biztat, hogy ajándékozzuk meg egymást legfőképp szeretettel. Ennek – mint minden más ünnepnek is – a lényegét családban és közösségben lehet csak igazán átérezni és megélni. Talán ezért is tartja délvidéki magyar közösségünk minden egyes tagja oly fontosnak, hogy ilyenkor adventben közösségként is együtt legyen, betlehemesek köszöntését fogadja, karácsonyi énekeket zengjen, karácsonyfát állítson, éjféli misére menjen, és évről évre hirdesse művelődési házak színpadán, tereken, templomokban, házakba bekopogtatva, hogy nem tudunk és nem is akarunk élni a jó hír nélkül, mely Jézus születését zengi.

Hogyan ünnepel családjával?

-      – A családban eltöltött sok-sok vallási ünnep közül számunkra a karácsonyeste a legfontosabb és legcsodálatosabb, hiszen rólunk, a családról, az együttlétről szól, ahogyan az unokák, a szülők, a nagyszülők és nálunk – hála istennek – még az egyik dédszülő is körülállja a karácsfát, csengő szól, fölcsendül a karácsony három legszebb éneke, majd a közös hála után, hogy együtt lehet az egész család azokkal is, akiknek már csak a szeretetét érezhetjük, a fa alól előkerülnek az ajándékok. Nekem az idei karácsony áldott ünnepét igazán az teszi még kegyeletteljesebbé, hogy immár öt unoka érezheti át a családban a szenteste varázslatos örömét. A kapcsolódó hagyományok őrzése és éltetése, mint minden magyar családban, nálunk is sajátos formában teljesedik ki: hagyományos ételek, italok, gyümölcsök kerülnek az asztalra, de ennél mégis fontosabb, hogy együtt lehetünk, beszélgethetünk, fenyő-, narancs- és mézeskalács illatú karácsonyokra emlékezhetünk, hogy együtt örülhetünk egymásnak, és hogy együtt ünnepelhetünk szent karácsony éjjelén.