2024. március 29., péntek

Csomagok és biztatás a beteg gyerekeknek

Zentai fiatalok ajándéka a szegedi gyermekklinikának

Igazi emberbaráti szeretetről és törődésről tettek tanúságot a zentai Tiszavirág Kajakklub sportolói. A fiatalok ugyanis a szegedi gyermekklinika onkológiai osztályán gyógyuló betegeknek kedveskedtek kisebb-nagyobb ajándékcsomagokkal.

Opauszki Péternél, a klub egyik versenyzőjénél 2015 májusában leukémiát diagnosztizáltak, a fiú nyolc hónapon át kemoterápiás kezelést kapott az osztályon. A lelkiismeretes kezelésnek köszönhetően a fiú mára meggyógyult, és újra versenyez.

– Amíg a gyermekkórház onkológiáján feküdtem, nagyon sok, betegségéből gyógyult gyermek látogatott el hozzánk, s biztattak minket – mesélte Péter, s elmondta, hogy mindez erőt adott neki a felépüléshez, hiszen az ő példájuk igazolta, hogy van kiút a pokolból.

Elmondta, hogy a kemoterápiás kezelés alatt a betegek immunrendszere legyengül, így sokszor hónapokig ki sem mozdulhatnak a négy fal közül, nem találkozhatnak a barátaikkal, sem a családjukkal, ezért sokat jelentettek számukra ezek a látogatások. Péter ezért eldöntötte, hogy hasonlóképpen hozzájárul az éppen benn fekvő betegek gyógyulásához. Társai, a fiatal kajakosok is segítségére siettek, és számukra is óriási élmény volt a súlyos beteg gyermekekkel való találkozás, tanultak belőle, mivel óriási kitartásra van szükség a betegség leküzdéséhez.

A gyógyulást követően Péter számára egyáltalán nem volt kérdéses, hogy folytatja-e a sportolást, a klubtársai pedig a betegsége ideje alatt is biztatták, majd felépülését követően tárt karokkal várták vissza a zentai klubba.

A zentai kajakosok ott-tartózkodásuk ideje alatt sokat beszélgettek a betegekkel, a lányok olvastak a kis gyerkőcöknek, Péter pedig arra buzdította őket, hogy tartsanak ki a küzdelmükben, mert a gyógyulást követően van remény arra, hogy ismét teljes életet élhessenek.

Beszélgetésünkkor jelen voltak Péter klubtársai is, akik elkísérték őt a klinikára. Közülük Kecskés Balázs, Péter unokatestvére elmondta, hogy az egész családot megviselte a fiú betegsége. Nagyon sok üzenetet küldtek Péternek, amikor pedig hétvégére kiengedték, el is látogattak hozzá, és sokat biztatták.

– Amikor kijöhetett a kórházból, a legnagyobb vágya az volt, hogy lemehessen a folyópartra, hogy megsimogathassa a kajakját – mesélte Balázs, de a többi fiatal kajakozó (Barta Éva, Rózsa Márton, Kecskés Rozi, Nagy Abonyi Márk, Sziveri Rita, Nagy Mélykúti Eliza és Subotić Marko) is megerősítette azt, hogy megdöbbentő volt látni, mennyi küzdelem, harc jellemzi a betegségből való gyógyulást, és milyen kitartásra, erőre van szükségük ahhoz, hogy eljussanak a végső felépüléshez.