2024. március 29., péntek

Dzsihadista csoport tagjait ítélték börtönbüntetésre Belgiumban

Az illetékes belga fellebbviteli bíróság pénteken megerősítette az ügyben eljáró büntetőbíróság korábbi ítéletét, amely egy belga dzsihadista csoport két tagját jogerős szabadságvesztésre ítélte - közölte a La Libre Belgique című belga napilap.

Az ítélet szerint a dél-belgiumi Jumet városában működő dzsihadista csoport vezetőjének, Bilal Mejdoubinak hét, egyik társának, Youssef Bouamarnak 8 évet kell börtönben töltenie.

A vád szerint az elítéltek az Iszlám Állam propagandaanyagait terjesztették az internetes közösségi oldalakat használva. Korábban mindkettő Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon a terrorszervezet harcoló alakulataihoz.

A 22 éves Bouamar korábban már állt bíróság előtt, akkor öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték terrorista csoportban való részvétel és harcosok toborzása miatt. Mejdoubi neve sem ismeretlen a hatóságok előtt. A hatóságok szerint a férfi a dzsihadista csoport vezetőjeként azért kísérelt meg Szíriába jutni, hogy a terrorszervezet harcaiban tanulmányozza az iszlám szent háborúját, a dzsihádot, hogy azután Európába visszatérve "lemészárolja a hitetleneket".

Európából a lakossági arányaihoz képest Belgiumból távozott a legtöbb külföldi dzsihadista Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A Belgiumba hazatért harcosok legalább 120-an lehetnek.

A hatóságok Belgiumban legalább 91 embert, közöttük 14 hitszónokot tartanak szigorú megfigyelés alatt szélsőséges nézeteket valló csoportokban történő részvétel miatt, vagy azért, mert rokonszenveznek nemzetközi terrorista szervezetekkel. A visszatérők legtöbbje ellen bírósági eljárás indult, május végéig 44 esetben született letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet. Az eljárás alá nem vontakat és a szabadlábon védekezőket a biztonságért felelős hatóságok és a rendőrség helyi egységei ellenőrzés alatt tartják. Az ellenőrzés intenzitása attól függ, hogy az egyén milyen fokú veszélyt jelent a társadalomra.

A 2015. novemberi párizsi merényletek után mintegy négy hónappal, 2016. március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.