2024. április 18., csütörtök

Együtt ünnepeltek a magyarok

A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) alapításának és fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tegnap este az újvidéki Európa Kollégium dísztermében, a vajdasági magyarokkal, az anyaországiakkal, a felvidékiekkel és az erdélyiekkel együtt.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A vajdasági magyar diákok és egyetemi hallgatók legfőbb érdekvédelmi szervezetének két évtizedes munkája során a különféle nehézségek ellenére sikerült a fiatalokat arra ösztönöznie, hogy a felsőoktatásban – lehetőség szerint itthon – tovább tanuljanak, valamint kiépítenie egy jól működő felsőoktatási-beilleszkedési programhálózatot, amellyel megkönnyíti Vajdaság területén az egyetemi oktatásba bekerülő fiatalok mindennapjait és beilleszkedésüket az egyetemi közösségbe.

A rendezvényen, amelynek fővédnöke dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (a felvételen köszöntőt mond), részt vettek a VaMaDiSz alapítói, a volt elnökök, Sóti Attila jelenlegi elnök, a szervezet munkatársai és partnerei, továbbá Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és munkatársai, a VaMaDiSz vajdasági, anyaországi, külhoni partnerszervezetei, támogatói, szponzorai és mások.

Az egybegyűlteknek köszöntőt mondott: Molnár Gergely, a VaMaDiSz jelenlegi alelnöke, Kovács Norbert első alapító alelnök, Kotiers Róza, a felvidéki Diákhálózat elnöke, Veres Márton, a magyarországi HÖOK elnöki megbízottja, dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke.