2024. április 25., csütörtök
VAJDASÁGI GAZDASÁGI KAMARA

Szerbiából leginkább biogyümölcs kerül kivitelre

A Vajdasági Gazdasági Kamarában tegnap tartották meg a Biotermelői Csoport második ülését, amelyen a csoport tagjai megvitatták a hazai biotermékek kivitelére vonatkozó intézkedéseket.

Különféle aktivitásokon keresztül, tanácskozások, szemináriumok és képzések révén szeretnék népszerűsíteni a biotermelést – mondta Jelena Drobnjak, a Vajdasági Gazdasági Kamara mezőgazdasági részlegének titkára.

Branislav Vlahović egyetemi tanár kiemelte, hogy jelenleg Vajdaságban kevés területen, mindössze 7706 hektáron folyik biotermelés. Hozzátette, hogy az utóbbi időben növekedett az organikus gazdálkodással foglalkozók száma. A kivitel tekintetében akkor tudna Szerbia magasabb színvonalat biztosítani – véli Vlahović –, ha az elsődleges biotermékek kerülnének fókuszba. Az organikus gazdálkodást folytató gazdaságok Szerbiában főleg gabonaféléket és gyümölcsöket, valamint ipari növényeket termesztenek, és kínálatukban mindössze egy százalékban szerepelnek zöldségfélék. Feldolgozott gyümölcs több mint 17,5 millió euró, gyümölcs pedig 1,7 millió euró értékben kerül kivitelre. A harmadik helyen a gombák szerepelnek, amelyeket 200 ezer euró értékben exportálnak.

Ljubinko Jovanović, a gazdasági kamara Biotermelői Csoportjának elnöke elmondta, rendkívül fontos, hogy minél többen bekapcsolódjanak az organikus mezőgazdaságba. Ezenkívül nélkülözhetetlen a termékek megfelelő módon történő ellenőrzése.

Kiemelte, hogy elsődleges cél az organikus termelés mértékének növelése, hiszen jelenleg a mezőgazdasági össztermékek mindössze 0,4 százalékát teszi ki, míg más európai országokban 4, illetve 5 százalékos a biotermelés jelenléte. Jovanović hozzátette, hogy Vajdaságban minden feltétel adva van az organikus termelés sikerességéhez.