2024. április 25., csütörtök

Új Agrokort alapítanak

A horvátországi Agrokor vállalat ideiglenes vezetősége azt javasolja a hitelezőknek, hogy alapítsanak egy új, „egészséges” Agrokort, melynek tulajdonosai 100 százalékban a hitelezők lennének, azaz rájuk ruháznák a konszern egész vagyonát, miközben a régi Agrokorban azok a cégek maradnának, amelyek nem tudják visszafizetni a hiteleiket.

A zágrábi hír szerint Anton Ramljak, a konszern élére áprilisban kinevezett kormánybiztos azt mondta, egyelőre nem közölheti, mely vállalatokról van szó. Még folynak a tárgyalások a hitelezőkkel bizonyos adósságleírások mértékéről is. Korábbi bejelentések szerint a hitelezők nem kapják vissza a teljes követeléseiket, mindössze azoknak a 70-80 százalékát, vagy ennél is kevesebbet.

Az Agrokoron belül, amely több országban is érdekelt, mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát. Az Agrokor teljes adósságállománya 57,77 milliárd kunát tesz ki.