2024. április 18., csütörtök

Irodalmi találkozó a helyi színek jegyében

Több mint száz pályamű érkezett az esszépályázatra

Nyolcadik éve tiszteleg irodalmi rendezvénnyel Bácskossuthfalva neves szülöttje, Papp Dániel (1868–1900) író, újságíró emléke előtt. A Moravicai Értelmiségi Fórum szervezésében zajlott találkozón ezúttal is az íróhoz köthető tematikus előadások hangoztak el, illetve kihirdették az esszépályázat legsikeresebb diákszerzőinek a nevét.

Dr. Crnkovity Gábor, a rendezvényt szervező Moravicai Értelmiségi Fórum elnöke elárulta, hogy pályázatukkal évről évre igyekeznek megmozgatni a vajdasági tanulóifjúságot.

– Elsődleges célunk, hogy minél több diákot olvasásra, önkifejezésre és gondolkodásra késztessünk. Mindemellett az sem mellékes, hogy a mi falunkban és szélesebb körben is rögzüljön Papp Dániel neve, munkásságának irányvonala. A pályázaton résztvevők számára jutalmat is igyekszünk biztosítani egy füzetecske formájában, ez az idén egy kicsit színvonalasabbra sikerült támogatóinknak köszönhetően, Topolya község önkormányzatának, Bácskossuthfalva helyi közösségének, a Tartományi Oktatási Titkárságnak, a magyar kormánynak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, illetve a Bethlen Gábor Alapnak a hozzájárulásával. Jövőre Papp Dániel születésének 150. évfordulója alkalmából arra törekszünk, hogy méltón ünnepeljük meg ezt az jubileumot. Igyekszünk majd például felkutatni a szülőházát vagy annak a helyét, ahol születhetett. Annyit elárulhatok, hogy nyomon vagyunk – hallottuk a MÉF elnökétől.

Az Újvidéki Egyetem tanára, dr. Ispánovics Csapó Julianna már több alkalommal részt vett a rendezvényen, ezúttal „Semmis” helyek, furcsa figurák Papp Dániel szövegvilágában címmel szólt a hallgatóságához. Véleménye szerint azt a korszakot, amiben élt a „Moravicán” született író, ismét elő kellene venni, és újraértelmezni a kor szellemének megfelelően több szempontból is.

Papp Dániel életében a mi vidékünk provinciálisnak számított, az írásaiban szereplő különös figurák és a Rátótiak című regényében szereplő alakok is tükrözik ezt a jellemvonást. Valamilyen szempontból rendhagyóak, furcsák, másmilyenek, végletesek, szélsőségesek, ők is, úgymond, befejezetlenek, nem megfelelő külsejüket nem megfelelő döntéseik koronázzák a szerzőnek a vármegyei életmódot elemző szemüvegén keresztül. Papp Dániel felkerül Pestre, s ott Mikszáth Kálmán felfigyelt a tehetségére. Sajnos azonban korai halálával ez a pálya hamar derékba tört – jellemezte Papp Dánielt dr. Ispánovics Csapó Julianna.

A Papp Dániel-emlékest alkalmából meghirdetett irodalmi pályázattal kapcsolatban Virág Kiss Anita magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a zsűri egyik tagja elárulta, hogy az idén Vajdaság egész területéről 109 tanuló ragadott tollat.

– Kategóriánként három címet kaptak meg a diákok, és az egyik legnépszerűbb téma a karácsony volt a gyerekek körében. Lódi Gabriella és Tékiss Tamás zsűritársaimmal szerencsére hasonlóan gondolkodunk, és könnyen egyetértettünk a díjazottakkal kapcsolatban. A helyi és környékbeli iskolások mellett többek között Kikindáról, Gombosról, Csókáról vagy akár Horgosról, Szabadkáról is érkeztek be pályamunkák – tudtuk meg a bírálóbizottság tagjától.

Az 5–6. osztályosok kategóriájában 1. helyezést ért el Harmat Csongor Magyarkanizsáról, 2. lett a bácskossuthfalvi Bezdán Adrián, 3. pedig a tóthfalusi Oroszi Armand. Ebben a kategóriában különdíjat ítéltek oda a szabadkai Fekecs Márknak és a szerbittabéi Asztalos Dávidnak. A 7–8. osztályosok kategóriájában 1. helyezett lett Szabó Kinga Horgosról, 2. az óbecsei Dániel Daniella, 3. pedig a bácskossuthfalvi Rontó Réka. Ugyanebben a csoportban különdíjban részesült a csantavéri Kozma Szabolcs és Matolcsi Natália Bácskossuthfalváról.