2024. március 29., péntek

Disznóvágáskor ellenőriztessük a húst

Az állatorvosi rendelőkben 400 dinár a hús ellenőrzése

Disznótorok idején vagyunk. Ilyenkor nem árt fokozottan odafigyelni a hús trichinellás fertőzésére. Mivel ritkán regisztrálják, a trichinellózis nehezen ismerhető fel, rendszerint hányingerrel és hasmenéssel kezdődik, súlyosabb esetekben pedig halálos kimenetelű is lehet. A hús mindenkori bevizsgálásával megelőzhető a megjelenése.

A trichinellózis okozója a fertőzött hús, térségünkben és Európa nagy részében ez leginkább disznóhús. A fertőzést szabad szemmel nem látható fonalféreg okozza. A nem megfelelő hőkezeléssel feldolgozott fertőzött hús (kolbász, sonka) fogyasztása lehet veszélyes az ember számára.

Az említett fertőzésről Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos nyilatkozott lapunknak.

– Vajdaságban kétmillió lakosra évente ötven esetet jegyeznek, ami nem tűnik nagy számnak, de ha összehasonlítjuk az Európai Unió adataival, ahol ötszázmillió emberből 150 fertőzést regisztrálnak, akkor mégiscsak az. A Dunánál a fertőzésveszély sokkal nagyobb, mindenekelőtt a nyugat- és a dél-bácskai körzetre, az itt található vadászterületekre gondolok, itt a vaddisznók húsa lehet fertőzött. Magyarországon már évek óta nem jegyeztek trichinellózist, ugyanis náluk a húst rendszeresen viszik bevizsgálásra. Szabadkán 2013-ban volt utoljára bejelentett járvány, ugyanis mindig epidémiáról van szó, mert a húst vagy családon belül fogyasztják el, vagy értékesítik, tehát mindig több ember eszik belőle. A fertőzött húst mindig teljességében a törvény által előírt módon kell megsemmisíteni, mert ezáltal elejét lehet venni a fertőzés terjedésének. A fertőzés második fázisában a lárva beágyazódik az izomba, és még nincs gyógyszer, amivel meg lehetne semmisíteni, ezért fontos a hús ellenőrzése – mondta felkérésünkre dr. Nebojša Bohucki.

A Veterinar magán állatorvosi rendelőben dr. Mario Tikvicki állatorvos elmondta, hogy az elmúlt tíz évben nem változott a hús bevizsgálásának díjszabása, mindössze négyszáz dinárba kerül. Az állatorvos felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy gazdaságban több sertés van, mindegyiknek a húsát el kell vinni bevizsgáltatni. Mint mondta, a sertéseken nem mutatkozik semmilyen külső jel, ami trichinellózisra utalna, s hozzáfűzte, a nagy gazdaságokban ajánlatos a patkányirtás, mert a patkányok a fertőzés terjesztői.

Ünnepek idején gyakrabban vendégelik meg rokonaikat, barátaikat az emberek. Ennek kapcsán is óva int a szakember.

– Szeretném felhívni a házigazdák figyelmét arra, hogy minden esetben kizárólag bevizsgált húst tegyenek az ünnepi asztalra. A vizsgálatra mindössze egy kevés húsmennyiség szükséges az állat diafragmája izmos részének bal és jobb oldalából egyaránt. A bevizsgálás 400 dinárba kerül, az eredmény pedig legfeljebb két órán belül megvan – mondta az állatorvos.