2024. április 19., péntek

A fejlesztések álltak a középpontban

Fejsztámer Róbertnek, Magyarkanizsa polgármesterének évértékelője

Hamarosan magunk mögött tudhatjuk a 2017-es évet, ami megköveteli, hogy visszatekintsünk. Magyarkanizsán folyamatosak voltak a történések, események garmadája jellemezte az évet, de az önkormányzat háza táján sem honolt csend. A tizenhárom település mindegyike sikeres rendezvényeket tudhat magáénak, csakúgy mint maga Magyarkanizsa, amely idén elnyerte többek között a Becsületzászlót, az Európa Tanács elismerését. Emellett beruházásokról, váratlan eseményekről, mezőgazdaságról, szociális védelemről, kultúráról és persze teljesítményről is beszámolt a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert.

BERUHÁZÁSOK

– Igyekszünk a község minden településén beruházásokat végrehajtani, ezek, joggal mondható, sokrétűek voltak a költségvetés kereteit figyelembe véve, ami mintegy 720–750 millió dinárt tesz ki. Ebben az évben 270 millió fölött van az összes beruházás értéke, tehát 30 százalékon felül költ az önkormányzat befektetésekre, külső támogatások segítségével. Az önerő sajnos nem teszi lehetővé, hogy csak saját zsebből gazdálkodjunk, ezért a pályázatokra is támaszkodnunk kell, ahol az önrész 10-től 50 százalékig terjed, attól függően, hogy milyen kiírásról van szó. A települési fejlesztések nagy hányadát az utak, az utcák, a szennyvíz- és a vízvezeték-hálózat kiépítése, illetve felújítása foglalta magában, valamint jelentős eredményeket értünk el az egészségügyi intézmények és a művelődési otthonok terén is. Az oktatási objektumaink esetében több mint 20 millió dinár értékben végeztünk felújítási munkálatokat. A legnagyobb azonban az előttünk álló projekt: az új víztisztító kiépítése, ami az elkövetkezendő három évben fog megvalósulni a magyar–szerb IPA-program keretében. Ennek értéke 1,9 millió euró, 220–230 millió dinárt jelent, ez pedig több mint egynegyede az éves költségvetésünknek.

VÁRATLAN ESEMÉNYEK

– Az előző tanév vége előtt pár nappal bekövetkezett csőtörés az oromhegyesi általános iskolában váratlan esemény volt. Szerencse a szerencsétlenségben a tartományi oktatási titkárság gyors segítsége. Az önkormányzatnak 7-8 millió dinárt kellett előteremtenie, de ez sem bizonyult könnyűnek, mint ahogy az állami gyógyszertárak megnövekedett adósságállományának kezelése sem. A váratlan kiadásokra nincs biztonsági alapunk, hirtelenjében kell átcsoportosítani az eszközöket, mert akármilyen jó tervet is készítünk, mindig lehetnek olyan meglepetésszerű események, amelyekre abban a pillanatban kell megoldást találnunk.

MEZŐGAZDASÁG

– A mezőgazdasági termelők és az önkormányzat között elindult egy olyan egészséges kommunikáció, amely azt irányozza elő, hogy a programjainkat, a fejlesztési elképzeléseinket reális talajra helyezzük. A termelők a saját, napi problémáikból kiindulva megpróbálnak megfogalmazni olyan elvárásokat, olyan támogatási formákat, amelyek nekik az adott évben vagy hosszú távon szükségesek lesznek, nem fotelekből mérjük fel az igényeket. Továbbá a Prosperitati Alapítvány is egy fontos eleme a mezőgazdaság támogatásának a mi községünkben is.

SZOCIÁLIS VÉDELEM, KULTÚRA

– Mindkét területen elsődleges dolgunk volt az infrastruktúra rendbetétele, vagy ott, ahol hiányosságok mutatkoztak (fűtésrendszer, tetőrendszer, festés, szigetelés), arra törekedtünk, hogy önerőből vagy segítséggel megoldjuk a felmerülő gondokat. Főleg a szociális szolgáltatás területén hatalmas káderproblémákkal küzdünk, mert még mindig érvényben van a köztársasági felvételtilalom idestova két éve. De az önkormányzat folyamatosan a legjobb megoldásokat alkalmazza, hogy a felhasználók ne érezzék ennek hátrányát. A 2017-es év tekintetében elmondható, hogy mindkét területen azt a színvonalat sikerült megőrizni, amelyet eddig is megkaptak a polgárok, és a továbbiakban is arra fogunk törekedni, hogy ők ne vegyék észre azokat az emberi, jogi vagy éppen pénzügyi gondokat, amelyekkel általában a közigazgatási rendszer küzd.

TELJESÍTMÉNY

– Az idei év teljesítményével kapcsolatban elmondhatom, hogy egy nagyon nehéz időszakban vettük át a község irányítását, egy teljesen új koalícióval. Voltak pénzügyi és kádergondjaink is, jogi értelemben is nagyon sok dolgot helyre kellett raknunk. Egész évben itt volt nálunk a pénzügyi ellenőr, aki átellenőrzött mindent, és semmi kivetnivalót nem talált gazdálkodásunkban. Időközi jelentései és az eredményeink ismeretében azt mondhatom, hogy 2016 második félévéhez képest a 2017-es teljes év sokkal sikeresebb, hatékonyabb és impozáns volt, amit, nagyon remélem, az elkövetkező időszakban is tudunk tartani.

Az ünnepek közeledtével a polgármester jókívánságait is továbbítani illik:

– Azt kívánom mindenkinek, hogy az ünnepeket családi körben, kellemesen töltsék el, továbbá, hogy mindenki megtalálja helyét a világban, a közösségünkben, és nagyon remélem, hogy sokan, még ha kisebb-nagyobb kitérővel is, de itt képzelik el a jövőjüket.