2024. március 29., péntek

Szállj dalom

A sikeres év koronájaként karácsonyi CD-t adott ki a Kapisztrán-kórus

A napokban jelent meg Szállj dalom címmel a hetedik CD-je a 2011-ben Magyar Örökségserleggel kitüntetett, újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórusnak.

2016. december 11-én Budapesten, a minden magyar összetartozását jelképező intézményben, a Magyarság Házában megtartott hangverseny után a kórus főnixmadárként újjáéledt. „A Kapisztrán-kórust vártuk Újvidékről, és angyalokat láttunk” – osztotta meg élményét barátaival, ismerőseivel egy koncerthallgató a Facebookon.

E sikeres szereplés után sikeres év következett. 2017 januárjában a kórus Magyarországon, Kisdorogon, majd június 3-án Zimonyban, a reformáció 500. évének ünnepén, két nappal később pedig az újvidéki Európa Kollégiumban a keresztszentelés ünnepségén énekelt. Július végén a horgosi Domus Pacisban, az Angyalos Boldogasszony-búcsúban a misén zenei szolgálatot teljesített, és utána hangversenyezett. Augusztus 17-én és 18-án a budapesti Parlamentben szerepelt azon a rendezvényen, amelyen a Szent István-ünnep alkalmából a külhoni magyarokat díjazták. Október 15-én Magyarkanizsán, a Vajdasági Magyar Kórustalálkozón lépett fel, november 26-án a budapesti Szent István-bazilikában az 1944/45-ös áldozatokért bemutatott szentmisén énekelt.

Aki ott volt a kórus tavalyi jótékonysági koncertjén az újvidéki ferences templomban, amelyet egy beteg énekesük megsegítéséért ajánlottak fel, annak elmondjuk: a beteg lány jobban van, és zenetanárként dolgozik. Az összegyűlt összeg, a kis segítség akkor, amikor hirtelen súlyosan megbetegedett, nagyon sokat jelentett neki és munkanélküli, beteg édesanyjának.

Beszédes Margit kórusvezető, karnagy a hetedik CD-jükről elmondta: karácsonyi ajándéknak szánják a kórustagoknak, és hiszik, hogy a ferences templomban azok megvásárolják, akik szeretik hallgatni a kórust. A CD Pongó Lajos hangfelvevő közreműködésével készült. A munkát különböző fellépésekre való készület szakította meg.

A 17 vallásos, könnyed stílusban feldolgozott énekek, a capella Kodály-művek, világi énekek, slágerek, népdalfeldolgozások között minden zenekedvelő megtalálja a számára legkedvesebbet. A fiatalok jót szórakoztak Rossini Két vidám macskájának éneklése közben (a macska is Isten teremtménye!).

A karnagy a munkájukról elmondta azt is, hogy Pfau Izabella, mielőtt kiment külföldre, elénekelte a szólóénekét, Bollók Márta is, aki időközben férjhez ment, kislányt szült, valamint Lackó István is, mielőtt elköltözött Újvidékről, megnősült és édesapa lett.

A mintegy 23 tagú kórusból általában 16-an lépnek föl. A rendezvényekre azok utaznak, akik éppen ráérnek, mert többen a munkájuk miatt nem tudnak mindig csatlakozni. A kórustagok az utóbbi időben nem újvidéki fiatalok, inkább Újvidéken tanuló egyetemisták. A közös próbákat nehéz megtartani, megtörténik, hogy a föllépés az egyetlen alkalom, amikor mindenki jelen van.

Ünnepkor természetesen mindenki hazautazik. A karnagy reménye szerint a ferences templomban a december 24-ei 19.30-kor kezdődő „éjféli” misén majd azok énekelnek, akik ide jöttek haza, és az Újvidékről elkerült tagok, akik majd az ünnepre hazajönnek.