2024. április 19., péntek

Aranyszárnyú angyal

Ismét jótékonykodik az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad

Aranyszárnyú angyal címmel ma, december 21-én, jótékonysági előadással zárja az idei évet az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad. Nem ez az első jótékonysági akciójuk, a társulat vezetője, Figura Terézia pedig az előkészületek mellett arról mesélt lapunknak, ezúttal miért Poverello Alapítvány támogatására esett a választásuk.

A Diákszínpad két csoportja, a legkisebbek és a középső csoport vesz részt ebben az előadásban. Úgy szerettük volna rátenni a cseresznyét a mi kis tortácskánkra az év végén, hogy megajándékozunk valakit, hogy a tapson keresztül ne csak mi fogadjuk az ajándékokat, ezért hirdettük meg jótékonysági előadásként ezt a karácsonyi műsort. Felajánlottuk a Poverello Alapítványnak, hogy nekik utalnánk át a jegyekből befolyt összeget, hogy fordítsák a Lurkóházakra. Szeretnénk, ha azok a gyerekeknek, akik oda bejárnak, akik ott meleg ételt, segítséget, odafigyelést kapnak, azoknak szeretetteljesebbé válna a decemberi ünnepkör. Az Újvidéki Színház igazgatója, Venczel Valentin is nagy örömmel fogadta ezt az ötletet, és ezért ez közös megmozdulása a színháznak és a Diákszínpadnak, mert a szervezést, a technikai felszerelést, a termet és egyebet a színház biztosítja, a Diákszínpad tagjai, ez a huszonhét gyerek, pedig játszik az előadásban. Az Aranyszárnyú angyal arról szól, hogy próbáljunk meg nagyobb empátiával, odafigyeléssel lenni mások irányába, ne legyünk önzőek, hanem próbáljunk meg a létező legnagyobb nyitottsággal és szeretettel fordulni a másik ember felé. Mielőtt nekifogtunk volna, nagyon sokat beszélgettünk a gyerekekkel arról, hogy mennyi kolduló gyerek van az utcán, milyen sok a szegény gyerek, aki rátapad a kirakatra, és tudja, hogy nem kap, nem vehet meg onnan semmit, mi pedig pazarlunk, eldobjuk a fél almát, a kiflit a szemétbe, mert nem tetszik az aznapi uzsonna az iskolában. Hogy próbáljunk meg egy picit mi is jobbá tenni önmagunkat, és tanítsuk meg őket arra, hogy az ilyen fajta tékozlás mennyire nem helyénvaló. Az volt a legfelemelőbb az egészben, hogy a gyerekek nagy rácsodálkozással és megértéssel fogadták ezt a témát és a beszélgetést, remek ötleteik, gondolataik voltak, és engem az tesz büszkévé, hogy ezek a beszélgetések valóban érettebbé teszik őket, és ezekből a foglalkozásokból, amiket bizonyos témák köré próbálunk gombolyítani, mennyit tanulnak – mesélt az előkészületekről Figura Terézia, aki egyúttal az előadás rendezője is.

A kerettörténet az empátia, a tékozlás és aköré épül, hogyan válhatunk hirtelen szegénnyé, és milyen módon tudunk másokon segíteni. Az Aranyszárnyú angyalban nincs főszerep: tapasztalt, többéves gyakorlattal rendelkező ifjú színészek, valamint kezdők egyaránt színpadra állnak benne.

Jelenetsorokon keresztül építjük fel ezt a témát, megpróbálunk pozitív véget adni a történetnek, mert úgy gondolom, ilyen körülmények között megengedhetetlen a szürkeséget és a feketét fenn hagyni, muszáj fehérré varázsolni a végét. Izgalmas összehozni a kicsi, előpubertások és a már pubertások csapatát, talán ez nagyobb kihívás, mint az újakat beilleszteni a régi színjátszók közé. Figura Terézia beszélt arról is, hogyan döntöttek a Poverello Alapítvány mellett.

Muszáj volt kiragadnunk egy megfelelő intézményt, hogy azt az összeget, amit átnyújtunk, hasznosan tudják felhasználni. Az volt a mottónk, hogy a gyerekek a gyerekekért: mindenképpen gyerekeken szerettünk volna segíteni, és mivel mi a magyar nyelvet ápoljuk, a hagyományainkat, a magyar gyerekeket gyűjtjük egybe, ez alkalommal azokon a hátrányos sorsú gyerekeken szerettünk volna segíteni, akiknek magyar az anyanyelvük. Ez nem azt jelenti, hogy legközelebb ugyanígy lesz.

Az előadás koreográfusa Crnkovity Gabriella, aki szépen ráérzett arra, amit a színpadon szeretnénk megmutatni, úgy a jelenetekben, mint a koreográfiákban, Jankovics Andrea segédletével pedig az idén beindítottuk a Diákszínpad kórusát, már meg is jelent egy cédé a felénekelt dalokkal egy könyv ajándékmellékleteként, és ezekből a dalokból is válogattunk hatot, mivel ezek is a karácsonyi ünnepkörről szólnak. Nemrég társult hozzánk ismét Juhász Valéria, aki a rendezőasszisztensi szerepet vállalja fel minden alkalommal.

Az Aranyszárnyú angyalra szimbolikus összeg, 100 dinár a belépő, de két perselyt is felállítanak majd az előcsarnokban, ahová a nézők elhelyezhetik a további önkéntes adományaikat.

Ezt az összeget rögtön az előadás után hivatalosan is átnyújtjuk Harmath Károly atyának, a Poverello Alapítvány igazgatójának, a jegyekből származó bevételt pedig a későbbiekben utaljuk át – tette hozzá Figura Terézia.

A Diákszínpad egyébként folyamatosan játssza az előző évadban bemutatott produkcióit, januártól pedig mindhárom korcsoporttal új előadásokon dolgoznak, és már javában folynak az előkészületek a tavaszi fesztiválokra és gyermekszínjátszó-találkozókra is.