2024. április 24., szerda

P. S.

Új előadásra készül az Adai Színtársulat

Új előadásra készül az Adai Színtársulat, amelynek tagjai ezúttal is sajátos hangvételű, kísérletező jellegű produkcióval rukkolnak elő. A P. S. című előadás középpontjában maguk a fiatalok, valamint az őket érintő és a mindennapjaikat leginkább meghatározó problémák állnak, mint amilyenek például a különféle lelki traumák és azok feldolgozásának lehetőségei, a perspektívanélküliség, a tolerancia és az elfogadás kérdésköre és egyéb hasonló jellegű témakörök.

Az Adai Színtársulat hosszú idő után jelentkezik új előadással, ezért azt szerettük volna, ha olyan produkció születik, amely valóban a fiatalokról szól, de nemcsak a fiataloknak, hanem mindenkinek, aki nyitott ennek a korosztálynak a mindennapjai, valamint az ezen korosztályt érintő problémák iránt – hangsúlyozta Török Ákos, az Adai Színtársulat elnöke, aki elmondta, az előadás ezúttal is többlépcsős munkafolyamat eredményeképpen született meg, amelynek során azt szerették volna, ha a fiatalok olyan mélyre ásnak a saját lelkükben, amilyen mélységekig csak ritkán van lehetőségük eljutni.

Az előadásra való felkészülési folyamat során nagyon sokat segített nekünk Heinrich Olga pszichológus, pszichoterapeuta, akinek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani, hiszen olyan izgalmas foglalkozásokat tartott a fiataloknak, amelyekből nemcsak a színészi játék hitelességéhez meríthettek rendkívül sokat, hanem a saját személyiségük fejlődéséhez is. Mindez azért volt különösen fontos számunkra, mert az új előadásban a régiek mellett új tagok is szerepelnek, akik szerencsére nagyon könnyen beilleszkedtek a csapatba, és mindvégig nagyon ügyesen dolgoztak együtt az előadás rendezőjével, Máriás Endrével és rendezőasszisztensével, Morvai Nagybali Tamarával, akik igyekeztek maximális teret biztosítani számukra a kibontakozásra. Ennek jegyében a produkcióban olyan szövegrészek is helyet kaptak, amelyeket maguk a fiatalok írtak meg, illetve olyan jelenetek is belekerültek, amelyek a próbafolyamat során kialakított improvizációkból formálódtak jelenetekké, maga a kerettörténet pedig az előadás rendezője, Máriás Endre munkáját dicséri. Ennek köszönhetően a történet során minden szereplőről megtudhatjuk, hol tart az életben, kivel vannak konfliktusai, kihez kötődik érzelmileg, milyen nehézségek, lelki traumák határozzák meg a mindennapjait, hogyan próbálja azokat feldolgozni, sőt azt is, milyen perspektívákat lát maga előtt, illetve milyen elképzelései vannak a jövőjéről. Az egyéni jellemrajzokból mindeközben olyan általános társadalmi problémákat próbálunk felvázolni, amelyek napjaink fiatalságát jellemzik. Igaz, ez a kép a rendezői szándékkal összhangban elsősorban a fiatalok szemszögéből született meg, éppen ezért a rájuk jellemző, jó értelemben vett naivitás elemeivel fűszerezett, és korántsem tekinthető annyira drasztikusnak, mint amilyennek mi, felnőttek látjuk az ő valóságukat – magyarázta Török Ákos, az Adai Színtársulat elnöke, aki reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a humoros momentumokkal átszőtt, személyes hangvételű előadás a nézők tetszését is elnyeri majd, és a közönség soraiban helyet foglalók fellelhetik benne saját élményviláguk és az abból fakadó létbizonytalanság líraiságát is.

A P. S. című előadás szakmai bemutatóját december végén tartják meg, a nagyközönség pedig a tervek szerint a tavasz folyamán találkozhat majd az Adai Színtársulat több szempontból is különlegesnek ígérkező új produkciójával, amelynek létrejöttét Ada község önkormányzata, a Jusoft Kft., a TM-People International Kft. és a Szarvas Gábor Könyvtár támogatta.