2024. április 26., péntek

Árhullám a karácsonyfa alatt

Vajmi ritkán történt meg, hogy az év végén folyóink nagyvizeket cipeltek volna keresztül tájainkon. Sem az advent, sem a karácsony nem az árvizek ideje. Az idén sem lesz az, bár a Tisza meg egyik-másik mellékfolyója úgymond napirendre tűzte annak lehetőségét, hogy decemberben ne a karácsonyfára, hanem a vízmércékre figyeljünk.

Az áradó Tisza vizében úszó körbálák a Tiszaburához tartozó Pusztataskony határában  (Fotó: MTI)

Az áradó Tisza vizében úszó körbálák a Tiszaburához tartozó Pusztataskony határában (Fotó: MTI)

A Kárpátokra hullott bőséges csapadék következtében a Felső-Tisza vidékén heves, de rövid árhullám alakult ki. Ennek hatására a vízszint igen gyorsan elérte az első fokú készültségi szintet, helyenként a másodfokút is, és volt, ahol a harmadfokúval is kacérkodott. Legalábbis néhány kacsintás erejéig, a rohamosan csökkenő vízhozam miatt ugyanis a szőkének ennél többre nem volt érkezése.

A hirtelen kialakult és meglehetősen magasra hágó árhullámról beszámoló hírügynökségi jelentések azonban adósak maradtak a pánikot kirekesztő információelemekkel. Adott esetben arról a tételszerű kikötésről van szó, mely szerint tájainkon – sem a Dunán, sem a Tiszán – nem kell árvíztől tartani akkor, ha az árhullám arra fent már kitombolta magát, az utolsókat rúgja, hozzánk viszont még nem futott be az eleje. A Tiszán most levonuló árhullámmal kapcsolatban is erre kell felhívni a figyelmet.

Azokon a folyószakaszokon, amelyeken a legnagyobb vízszintemelkedéseket jelezték, a meder merőben más jellegű mint tájainkon, arrafelé a dolgok gyorsan változnak. Hirtelen alakul ki az áradás, gyorsan tetőzik, és zuhanásszerű az apadás. Vásárosnaménynál például a mérsékelt áradást egy heves árhullám követte, amely mindössze három napig győzte szusszal. Ezt azonnali apadás követte, a víz szintje három nap alatt három és fél métert csökkent, és a következő öt napban újabb három és fél méteres apadás várható. Ez a jelenség nem helyi jellegű, hanem a Felső-Tisza egészére érvényes.

A Közép-Tiszán az árellapulás jelei már Szolnoknál is észlelhetőek lesznek, ezen a vízmércén a folyó szintje talán el sem éri a készültségi szintet, Csongrádnál pedig biztosan alatta marad. A vízhozamgörbe a folyónak ezen a szakaszán egészen más jellegű, lassú és elhúzódó áradásról tanúskodik. Ennek megfelelően a tetőzés akár az éjszaka folyamán is bekövetkezhetett, de a nap folyamán biztosan sor kerül rá. Szegedtől errefelé is így fog alakulni a vízszint, hiszen a Maros szintje továbbra is alacsony, a Körösök pedig adott esetben – szó szerint sem – zavarnak sok vizet.

Mindennek alapján egyértelmű, hogy akik karácsonyi árvizekkel álmodók, forduljanak a másik oldalukra, és horkoljanak tovább.