2024. április 18., csütörtök

Az írott szó ünnepe

Jelentős jubileumok jegyében telt a Magyar Szó és a Forum Nyomda tegnapi rendezvénye – Átadták az újságírói és a dolgozói díjakat is

Két jubileum és egy fontos születésnap adott alkalmat arra, hogy a Magyar Szó az idén saját újságírását és annak történetét ünnepelje meg. Ennek az ünnepségnek tegnap a 70 éves Jó Pajtás, a 60 éves Forum Nyomda és a 73. születésnapjához érkezett Magyar Szó napilap volt a főszereplője. A rendezvénynek az Újvidéki Színház nagyterme adott otthont, melynek termében megteltek a széksorok.

A díjazottak a vállalat vezetőivel

A díjazottak a vállalat vezetőivel

Az év vége közeledtével alkalmas időpontnak bizonyult a tegnapi arra is, hogy átadják a vállalat idei kitüntetéseit és köszöntsék a jubiláló dolgozókat. A Magyar Szó újságírói életműdíját Kecskés István bánáti tudósítónk vehette át, a Magyar Szó Újságírói Díját Kocsi Zoltán deszkfőnök, a gazdasági és a belpolitikai rovatok szerkesztője érdemelte ki, a Magyar Szó Feltörekvő Tehetség Díját pedig Benedek Miklós, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője vehette át. A Forum Nyomda kitüntetésben részesítette Turai Ferencet, a postabélyegek performálásával foglalkozó részleg alkalmazottját, életműdíjakat pedig Slobodanka Giglićnek és Terezija Adžićnak ítéltek oda. Az Ígéretes, fiatal munkatàrsnak járó díját Erdődi Edvina jogász vehette kézhez a világot jelentő deszkákon.

Köszöntőjében Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója visszatekintve az elmúlt bő hét évtizedes múltra kiemelte: elmondhatjuk, sikeresen megőriztük, amit elődeink ránk bíztak, s köszönettel tartozunk ma mindenkinek, aki részt vállalt az évtizedes építkezésben. A feladat közös, a nyomtatott szónak el kell jutnia a legfiatalabbtól a legidősebb olvasóig egyaránt. Mint mondta, a Magyar Szó szerencsére a médiafogyasztási szokások változásával, az elektronikus média térhódításával is meg tudta őrizni meghatározó szerepét. A Jó Pajtás értékes munkájáról számos díj tanúskodik, a Forum Nyomda pedig elengedhetetlen eleme a vajdasági magyar lapkészítés sikerének – fogalmazott. A jövőbe tekintve 2018-at az építkezés esztendejévé nyilvánította, amikoris a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megújulhat küllemében és felszereltségében is az újvidéki sajtóház.

A KÖZÖSSÉG DÖNTÉSE

A lenyomat szépsége című kiállítás megnyitója

A lenyomat szépsége című kiállítás megnyitója

Pirityiné Szabó Judit: A nyomda a közösséget szolgáló szellemi erő fontos bázisa

Pirityiné Szabó Judit: A nyomda a közösséget szolgáló szellemi erő fontos bázisa

Magyar Szó-snak lenni küldetést, életformát és örömöt jelent – hangsúlyozta beszédében Varjú Márta, lapunk főszerkesztője, aki arra helyezte a hangsúlyt, hogy a lap újságírójának lenni egyet jelent egy állandó életérzéssel, kötődéssel. A múltban átélt nehézségek ellenére a Magyar Szó – mint mondta – mind a mai napig betölti alapfeladatát, a vajdasági magyar közösség tájékoztatását, sőt, ennél többet is tesz, hiszen az általa közölt tartalmakat itthon és külföldön egyaránt szívesen olvassák. Emlékeztetett, hogy a napilap tíz évvel ezelőtt vette szárnyai alá a gyerekek nevelésével, szórakoztatásával foglalkozó Mézeskalácsot és Jó Pajtást, tudatában annak, mennyire fontos feladatnak számít idejében olvasásra, tájékozódásra, művelődésre buzdítani a felnövekvő nemzedéket.

Berta Zoltán, a Forum Nyomda igazgatója az évfordulók évének nevezte az ideit, s arról is szólt, hogy a reformáció 500 éves jubileuma sem teljesen idegen a nyomdászattól, hiszen a fordításirodalomnak, a tudományos fejlődésnek a kezdete volt. Berta a nyomdával kapcsolatban aláhúzta, hogy aranyéveket és meglehetősen nehéz időszakokat egyaránt átélt, s a 2001-es tűzesetet említette, melyben szinte minden megsemmisült. A közösség mégis úgy döntött, szükség van erre a nyomdára, sikeresen lezajlott a felújítása, így határozott lépésekkel indulhatunk a következő hatvanéves korszakba.

Felemelő érzésnek számít ünnepelni a vajdasági magyar tájékoztatás alappilléreit az ádventi időszak végén – értékelte Pirityiné Szabó Judit, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, aki a Jó Pajtás sikerének elsősorban azt tekintette, ahogyan az elmúlt hét évtizedben az olvasókból sikeresen szerzőket nevelt a Rügyfakadás és más jelentős rovatok alkotási lehetőségeinek köszönhetően. A nyomdát a közösséget szolgáló szellemi erő fontos bázisának, láncszemének nevezte, mely biztos hátteret ad a nyelvi, kulturális célok megőrzéséhez.

Pásztor István: A Jó Pajtás 70 éve neveli gyermekeinket gondolkodásra

Pásztor István: A Jó Pajtás 70 éve neveli gyermekeinket gondolkodásra

Igor Mirović ígérete szerint a kisebbségi lapok jövőre 284 millió dináros támogatásra számíthatnak

Igor Mirović ígérete szerint a kisebbségi lapok jövőre 284 millió dináros támogatásra számíthatnak

A SZELLEMI TEVÉKENYSÉG MEGÖRÖKÍTŐI

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője aláhúzta: a három jubileummal tulajdonképpen egyetlen dolgot ünnepelünk, a vajdasági magyar írott szót. A Magyar Szó archívuma aranybányának számít, a napilap mindent dokumentál, s teszi ezt kiforrott sajtónyelvezettel, magas színvonalon – állapította meg. A Jó Pajtás, mint mondta, immár hetven éve neveli gyerekeinket nyelvhelyességre, gondolkodásra, alkotásra, a körülöttünk létező világ megértésére. Pásztor a Forum Nyomdát a vajdasági magyar írott szó őrzőjének, szellemi tevékenységünk megörökítőjének minősítette beszédében.

A tartományi kormányfő a vajdasági újságírás három oszlopa egyikének nevezte a Magyar Szót, a Dnevnik és a Vajdasági RTV mellett. Igor Mirović elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy a magyar kormány támogatásával felújítások elé néz az újvidéki székház, s arról biztosított mindenkit, hogy a tartomány is minden támogatást kész lesz megadni ennek a projektumnak a sikeréhez. Kiemelte, hogy a jövő évi tartományi költségvetésből 284 millió dinárt fordítanak a kisebbségi lapok támogatására.

A nyomda fennállásának hatvanéves évfordulója alkalmából a színház előcsarnokában megnyílt A lenyomat szépsége című kiállítás is, mely felelevenít régi nyomdaipari technikákat és megörökíti a műszaki fejlődés lépcsőfokait. A kiállítást Bordás Győző, a Magyar Szó egykori igazgatója nyitotta meg.

A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ

– A Magyar Szó napilap és mellékletei, a Jó Pajtás, valamint a Mézeskalács gyermeklapok, továbbá a Forum Könyvkiadó Intézet kiadványai együtt az olvasást, annak szeretetét, a könyvvel való találkozást jelentik. Szerintem ezt a presztízst, valamint értéket kell a jövőben is megőrizni, támogatni és segíteni – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója kiemelte, hogy a Magyar Szó része a mindennapoknak.

– A Jó Pajtás a gyerekkoromtól végigkísért egészen a mai napig, hiszen most már a gyerekeimmel közösen olvassuk. A Forum-ház igazi legendának számít. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek a történetnek. A Forum Nyomda munkatársaihoz munka és baráti kapcsolat fűz.

László Edit, a Hét Nap igazgatója hangsúlyozta, hogy ezen a téren összekapcsolódik a múlt, a jelen és a jövő.

– A Jó Pajtás, a Magyar Szó a mellékleteivel együtt a gyerekkoromat jelenti. Később az élet úgy hozta, hogy a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-vel és a Forum Nyomdával munka és baráti kapcsolat alakult ki. Ez igen érdekes momentuma a társadalmi életnek és az itteni kultúrának.

Dušan Vlahović, a Dnevnik napilap igazgatója hozzátette:

– A Magyar Szó és a Dnevnik az idők során mindig is szoros kapcsolatban álltak egymással, és a sorsuk összefonódott. Tevékenységüket nehéz időkben kezdték meg, és idővel a tájékoztatás alappilléreivé váltak. A Dnevnik és a Forum Nyomda közötti együttműködés mindig is példaértékű volt, főleg mostanában, amikor a Dnevnik napilap nehéz időket él.

– A Jó Pajtásban minden gyermeket érintő témát megtaláltunk. Mindig izgatottan vártam, hogy átlapozhassam. A Magyar Szó egyet jelent az objektív tájékoztatással, amely külön jelentőséggel bír a vajdasági magyarság számára – értékelte dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományoskutatási segédtitkár.

AZZAL INDUL A NAP, HOGY ÁTLAPOZOM A MAGYAR SZÓT

– Minden reggel, amikor megérkezem a munkahelyemre, azzal indul a nap, hogy átlapozom az aznapi Magyar Szót. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak azért van így, mert a szakmámból kifolyólag követnem kell a sajtót, hanem akkor is így volna, ha teljesen más polgári foglalkozásom lenne – mondta Szakács Áron, a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének főszerkesztője.

– A Jó Pajtást én is általános iskolás koromban kezdtem el olvasni, akkor, amikor kinőttem a Mézeskalácsot. Nagyon szép emlékeim vannak a lappal kapcsolatban, mindig örömmel olvastam a kortársaim által írt vagy a róluk szóló szövegeket. Manapság pedig rendszeresen nézem és követem, mert fontos, hogy tisztában legyek azokkal a dolgokkal is, amelyek a Jó Pajtás olvasótáborával történnek. Sőt, témajavaslatokat is keresek a lapban – ecsetelte Szakács Áron.

Jódal Rózsa írónőt szoros szálak fűzik a Jó Pajtás gyermeklaphoz, ezenkívül a Magyar Szót naponta szívesen olvassa.

– Olvasom és szeretem a Magyar Szót, és örülök, hogy van legalább egy napilapunk, értesülünk a legfontosabb dolgokról. Mindez végtelenül fontos, meg kell tartani és bővíteni – mondta, hozzátéve, a legfontosabb, hogy a lap közvetlen kapcsolat révén magáról az olvasóról adjon hírt.

– Húsz évig voltam a Jó Pajtás újságírója, később pedig a szerkesztője. A Hadaró Jutka című sorozatot pedig 28 évig én írtam. Borzasztóan jól éreztem magam abban az időszakban, és továbbra is nagy szeretettel olvasom a lapot. Fontos, hogy sok színes riport készüljön a gyerekek életéről.

Bada István, akinek életeleme a szervezés és az olvasás, egykor a Magya Szó és a Jó Pajtás munkatársa volt.

– Pályafutásom kezdetétől fogva a Magyar Szóval bíbelődtem, és mostanság is elolvasom, ha hozzájutok. Világlap lett a Magyar Szó, jó így, ahogy van, szebbet nem is lehet csinálni. A témát, tartalmat illetően a javaslatom az, hogy magáról az életről még többet kell írni, főleg a tanügyet és az egészségügyet érintő kérdésekről. A Jó Pajtáshoz vettek fel először mint újságírót, amikor Újvidékre kerültem. Állandóan versenyeket szerveztünk akkoriban. Folyamatosan kapcsolatban voltunk a gyerekekkel és a tanárokkal. Manapság nagyon nehéz megragadni a fiatalok figyelmét. Amikor csak eljut hozzám a Jó Pajtás, az egész lapot tüstént átolvasom – mondta Bada István.