2024. április 26., péntek

Kis lépés a kistermelők érdekében?

Hamarosan kiderül, mit jelent a mindennapi gyakorlatban, hogy újévtől az állati eredetű hagyományos termékek előállításával foglalkozó kistermelők bejegyeztethetik tevékenységüket, és ezáltal könnyebben értékesíthetik a termékeiket. A sokat emlegetett kistermelői rendelet egy része ezzel valósággá válik, az illetékes tárcavezető pedig azt is bejelentette, hogy jövőre kidolgozzák a növényi eredetű háztáji termékekre vonatkozó szabályzatot is. A január 1-jén életbe lépő rendelet a tejet, tejtermékeket, húst, kolbászt, tojást, halat termelő és értékesítő kistermelők helyzetén lenne hivatott javítani. A kistermelők ezen termékeiket saját házuknál, de a helyi piacokon és a kiskereskedésekben is eladhatják, de közvetlenül elküldhetik a vásárló címére is. Hetente legfeljebb 200 liternyi tejet, 500 tojást vagy 100 darab baromfit adnak el. Azon gazdálkodók is ebbe a csoportba tartoznak, akik hetente 100 kilogramm hústerméket értékesítenek. A megengedett mennyiség több is lehet, egyelőre azonban nem teljesen világos, ki és hogyan fogja ezt ellenőrizni. A termelőknek eleget kell tenniük az állategészségügyi, az egészségügyi, valamint a higiéniai feltételeknek, de felelősséget vállalnak a minőséget illetően is. Évente kétszer, bizonyos esetekben többször is ellenőriztetni kell az eladásra szánt termékek minőségét. A kistermelőket ugyanakkor nyilvántartásba veszik, az állategészségügyi felügyelőség munkájának megkönnyebbítése céljából. Az új előírások kidolgozásakor állítólag a Magyarországon, illetve az Ausztriában és Franciaországban alkalmazott gyakorlat szolgált alapul.

ESÉLYEK A RÉSEKBEN

A piacokat világszerte egyre inkább a multinacionális társaságok uralják. Az állítás részben valóban igaz, részben nem. A világgazdaság ugyanis folyamatosan feltűnő „niche” piacokkal, azaz réspiacokkal tarkított. A réspiacokat kihasználó cégek pedig általában a helyi kis- és középvállalkozások, melyek valamilyen különlegességre, egy-egy helyi természeti vagy kulturális adottságra, jellegzetességre alapozzák tevékenységüket. Helyzeti előnyeinket az elsődleges termelésre szervesen ráépülő ipari-feldolgozói kapacitásokra alapozva tudnánk megtalálni és jövedelmezően kihasználni, pénzre, megélhetőségre váltani. A mind könyörtelenebbé és élesebbé váló versenyhelyzetben a kis országok, valamint a kis- és középvállalkozások kizárólag a réspiacok megszerzésére törekedhetnek. A piaci rés betöltésére törekvő, a résekben meghúzódó vállalkozás a piac adott szegmensére koncentrálva mindenki másnál jobban megismerheti, így mindenki másnál jobban kielégítheti a piaci szereplők különleges igényeit. Éppen ezért testre szabhatja szolgáltatásait és termékeit a piaci résben előforduló vevőkör számára. Fontos szempont, hogy jövedelmező legyen, ellenkező esetben bukásra van ítélve a vállalkozás. A piaci résekre, kisebb piaci szegletekre specializálódó cég ugyanis csak valamivel magasabb árrés mellett tud tartósan fennmaradni, a tömegpiacra termelő „multik” pedig a termelés magas volumenéből, a nagy szériákból, a tömegtermelésből képesek hasznot húzni.

LEGYEN A TERMÉK KÜLÖNLEGES

Az organikus, azaz vegyszermentes termelési mód hatékony eszközük a réspiaci stratégiát követő kisgazdaságoknak. A feldolgozásra kerülő alapanyagok organikus eredetén kívül azonban nem árt, ha a termék rendelkezik valamilyen különleges tulajdonsággal is, például ha ízvilága, megjelenése, állaga eltér a feldolgozóipar által előállított hasonló termékektől. A különleges tulajdonságok hangsúlyozásával hatékonyabbá tehető a réspiac meghódítása. A különlegesség eredhet még az előállítás egyedi módszeréből, de földrajzi helyhez vagy az előállítás helyének valamilyen különleges jellemzőjéhez is köthető.

A kistermelők szempontjából is sok esetben változtatni kell a hozzáálláson. A kialakuló új élelmiszer-gazdasági szerkezetbe történő sikeres integrálódásukat elősegítheti a technológia fejlesztése, a növekvő minőségi követelményeknek való megfelelés, a többnyire még alacsony szintű együttműködési hajlam javítása. A rések folyamatosan megnyílnak, a hagyományos módszerekkel készült, egészséges ételek iránti igény létezik. Az egészségesebb, jobb ízű, kézműves termékek biztos piacra számíthatnak, főleg, ha az idők során a vevő és az eladó között kialakul egy bizalmi viszony, amit csakis megbízhatósággal, folyamatosan felkínált jó minőséggel lehet elérni. Ez vezethet oda, hogy nemcsak hangzatos szólamok formájában, hanem „gyakorló” fogyasztóként támogathatjuk kistermelőinket, mert az mindkét fél előnyét szolgálhatja.