2024. április 19., péntek

Xbox One X nov šampion dnevnih soba

Microsoft je predstavio novu konzolu Xbox One X kao najsnažniju na svetu. Posle prve verzije Xbox One pojavila se tanja ali snažnija Xbox One S verzija, a Xbox One X koji se već može kupiti u slobodnoj prodaji je brutalno jak sa 6 TFLOPS kapacitetom računanja. Zbog velike razlike u kapacitetu računanja naspram na normalnu One verziju konzole, za One X treba da dolkuje originalnije ime, kao kod drugih, generacijski različitih konzola, da bi se mogao bolje razlikovati dveju različitih mašina. Ipak mnogo bolja, nova Xbox One X je samo za jedan X duža u imenu od prve Xbox One.

Prvi put se desilo da se za dve godine pojavilo se veći broj sličnih konzola, a to znači da stara šema, pri kojoj se za svakih 5-6 godina pojavljuje nova generacija mašina menja u korist češćih, koji su pak kompatibilni sa prethodnim verzijama, ali sa znatno većim kapacitetom grafičke obrade, kao u svetu računara gde Nvidia skoro svake godine bi nadmašila sopstveni rekord sa novom karticom za 3D obradu grafike ili računanja. I zbog te činjenice ne mogu ni nove generacije konzola doći u susret svim izazovima najnovijih trendova i igara, koji razvijani za različite konzole istodobno se razlikuju na svakoj konzoli u kvalitetu crtanog trodimenzionalnog sveta, i količine elemenata prikazanih, pa tako mogu proizvesti manje slika u sekundi, analogno sa više detalja pri najnovijim igrama, da bi se pojavom nove, snažnije generacije konzola sve teklo u najboljem redu i sa tim igrama.

Snaga unutar Xbox One je veoma mala naspram najnovije konzole One X, a jeste manja i od PlayStation 4. Igrači već od godine 2013 sa razlogom traže minimum full HD rezoluciju i barem 60 frejmova u sekundi. Da bi njima pri Mikrosoftu izašli u susret, prizveli su mnogo više od toga. One X mašinu sa 4K rezolucijom, koja je 4 puta veća naspram full HD, pa čak su pridodali i HDR podršku 4K rezoluciji. Neki ne shvataju zašto su stavili u prvi plan veću rezoluciju, a ne veći frame rate, ali laici se bolje uveravaju u superiornost konzole većom rezolucijom. A broj slika u sekundi nije važan, samo da ne ide ispod 30, a stalnih 60 je idealno. Xbox One pri većini igara ne može više od 900p rezolucije sa 900 linija na 1080p ekranu, a naspram PlayStation 4 koja istraje sa punom 1080p rezolucijom ima samo neznatne razlike u kvalitetu slike. A nakon prošlogodišnje pojave PlayStation 4 Pro, koja je postala znatno bolja čak i od Xbox One bolje konzole Xbox One S, u Evropi su PlayStation 4 konzole stekle trostruko veću bazu aktivnih igrača naspram Xbox One mašina, a Microsoft je prikupio dovoljno snage da stvori znatnu bolju konzolu od svih konkurentskih, koja se skoro pojavila. Nova X verzija One konzole sadrži sve dobre osobine prvobitne One, stim što Blu-ray player može da reprodukuje i 4K UHD HDR filmove, ima i HDMI izlaz i ulaz, te može digitalizovati spoljašnji video izvor, a kompatibilnost unazad znači da na One X mašini se može igrati i sa igrama za One S, za One, pa tako i sa Xbox 360 jer sposobnost imitiranja osobina Onea znači i teranje igara sa Xbox 360 sa puno poboljšanja. Raširivši mogućnosti ranijih verzija Xbox One, One X je postao najmoćnija konzola svih vremena i u vidu količine obrade grafičkih podataka. Od cene manje od 80 hiljada već se može kupiti računar sa 6 TFLOPS kapaciteta grafike, stoga cena konzole jača od 80 hiljada može značiti da je možda svrsishodnija kupovina računara koja je osposobljena i za kreativno stvaralaštvo ali to zahteva i monitor, a konzoli to ne treba ako se koristi na televizoru. Xbox One X se razvijao po kodnim imenom Project Scorpio i postala je manja od veličine Xbox One. Pored One X se može dremati, pošto je tih.

4K šarelikost ali manji rezervoar

Uprkos tome što većina igara izgleda znatno bolje u rezoluciji 4K, novije igre zauzimaju ogroman prostor na hard disku i lako popunjuju ceo prostor od 1 TB, što je 2018 godine opšta potreba. Te ne može se nagomilati puno igara na konzoli. A igre AAA kategorije kao što su Forza Motorsport 7 zauzimaju više od 10 odsto HDD prostora. Neke novije igre pri dolasku će zauzeti čak više od 150 GB, jer imaju mnoštvo filmskih inserta 4K rezolucije. Jedna od takvih je Quantum Break sa svojih 178 GB podataka. Kvalitetu računanja 4K prizora, kapacitet od 6 TFLOPS konzoli znači lepši rezultat nego računaru, jer konzoli nisu potrebni drajveri grafičke kartice u klasičnom smislu kao kod računara, što samo usporava rad, te sličan hardver proizvodi bolji prikaz sadržaja pri konzoli nego pri računaru.

Pri Xbox One konzoli se nalazi grafički procesor AMD Sea Islands druge Graphics Core Next generacije sa 768 shadera na 914 megaherca, što nije dovoljno za istrajnu full HD, kamo li za 4K rezoluciju. Pri Xbox One X se nalazi Polaris grafički procesor od AMD, koji garantuje znatno bolji kapacitet i kvalitet obrade 3D podataka. Ima tri puta više shadera, 2560 na većoj brzini od 1172 megaherca, što prouzrokuje dalji boljitak. Centralni procesor nije u ovakvoj meri bolji. Baziran na znatno unapređenom osmojezgarnom čipu Jaguar koja radi bez greške. Izrađen nakon promene fabričkog procesa, umesto od 28 na 16 nanometara, što se može uočiti i pri manjoj potrošnji energije i manjem zagrevanju. Ryzen se dobro snašao u PC računarima, ali za konzole je bio sasvim dovoljno upotrebiti jednostavniju varijantu, koja ima jedini prvenstveni zadatak, da dobro pokreće igre. Xbox One X ima bolju DDR5 memoriju na 6,8 gigaherca na 384 bitnoj magistrali, i da bi mogao da upotrebljava što više textura One X rukuje umesto 8 odmah 12 GB memorije u tempu 326 GB/s. Od 12 GB 9 koriste igre, a 3 operacioni sistem i ostali procesi.

Nove i stare igre

Džabe stoji u dnevnoj sobi najsnažnija konzola na svetu, kada još nema igre koja bi mogla da sto procentno iskoristi sve njene mogućnosti. Pored ekskluzivnih igara Microsofta, Forza serije, Gears of Warsa, Halo serije, mnošvo igara koristi napredne mogućnosti konzole Xbox One X. Zahvaljujući kompatibilnosti unazad već skoro 400 igara Xbox 360 je dostupan na konzoli Xbox One, a te na konzoli Xbox One X izgledaju još lepše, koristivši blagodeti veće rezolucije i većeg broja slika u sekundi, stabilno. Većina prethodne, Xbox One generacije igara ima i svojevrstan Xbox One X Enhanced dodatak, tako one se prate u 4K rezoluciji, za šta je potreban i televizor rezolucije 4K, koji još uvek nije jeftin. Ka nekim igrama ne samo 4K je proistupačan već i HDR i ipak proizvode konstantnih 30 ili 60 slika u sekundi, što za rezoluciju full HD je isto za sve igre, i kad se nema koristiti od podrške za 4K. Više od 150 naslova se pojavio sa naznakom ili pridodatkom Xbox One X Enhanced. Pri Gears of War 4 sa Xbox One X Enhanced se može odabrati da li se želi 4K ili bolja snaga. Ova druga opcija znači samo rezoluciju 1080p, ali sa znatno više i lepših detalja. Konzola Xbox One X svaku igru crta u 4K i potom je konvertuje u 1080p, ako za tim ima htenja. To znači da i pri rezoluciji 1080p svaki detalj i teksture lepo izgledaju. Sigurno je da svaka starija igra koja nije mogla 30 fps, sada radi na konstantnih 30, ili čak stalnih 60 fps.

Hlađenje, poređenje

Uprkos napredne tehnologije izrade, sistema za smanjenu potrošnju energije i optimizaciji, Xbox One X proizvodi relativno puno toplote. Napajanje u ovom slučaju se nalazi unutra u konzoli, koja nije veća od prethodne. One X koristi specifičnu vrstu hlađenja nazvane Vapor Chamber korišćene pri serverima. Tečnost u vakum bloku koja se dodiruje sa gornjim delom čipa se nagomilava i temperaturom se pretvara u paru, pa prelazi u hladnije predele gde se indirektno hladi tihim ventilatorom, pri tome se pretvara u tečnost koja se vraća u blok na gornjem delu čipa.

Prema proceni DFC Intelligence od Xbox One X konzole će se prodati od prilike samo 17 miliona do 2021 godine zbog velike konkurencije koju PlayStation 4 Pro i Nintendo Switch predstavljaju u ceni i količini dostupnih igara. U poređenju Xbox One X i PlayStation 4 Pro ima mnoštvo sličnosti, jer obe teraju ka 4K rezoluciji, ali pošto ima razlike u ceni, uloga najsnažnijih konzola firme Sony i Microsoft je različita. Sa snažnijim hardverom pobednik je Xbox One X, ima jači processzor, skoro 50 odsto jači grafički processzor, 50 odsto veću memoriju i HDR podršku. Posmatranjem primećuje se, igre bolje funkcionišu na One X sa stabilnih 30/60 fps, a vreme učitavanja je manji. Protiv Xbox One X govori samo velika cena i trenutni manjak ekskluzivnih igara, ništa drugo. Multiplatform igre u svakom slučaju se ponašaju bolje na Microsoftovoj mašini, koja po proceni proizvođača će postati veliki uspeh novogodišnjih praznika. (Po izvoru Gamestar magazina)