2024. április 19., péntek

Takarékosan költekeznek Törökkanizsán

Stabilizálódott az önkormányzat pénzügyi helyzete – Elfogadták a jövő évi költségvetést

A múlt hét végén került terítékre Törökkanizsán a község háromnegyed évi és jövő évi költségvetése. A pénzügyi osztály vezetője, Bojka Janičić tájékoztatta a képviselőket a kilenchavi pénzügyi mérleg alakulásáról.

Jövőre befejezik a csatornázást Törökkanizsán (Gergely József felvétele)

Jövőre befejezik a csatornázást Törökkanizsán (Gergely József felvétele)

Ezek szerint a község szeptember végéig 352,6 millió dinár bevételre tett szert, ami a tervezett bevételnek alig több, mint a kétharmada. A takarékos gazdálkodásnak köszönhetően ebben az időszakban a kiadásokra 270,2 millió dinárt fordítottak, felét a tervezettnek. A község pénzügyi helyzetével kapcsolatban a polgármester, Radovan Uverić elégedettségét fejezte ki.

A község pénzügyi mérlege jól alakul, különösen, ha figyelembe vesszük a tavalyi igen nehéz évet, amilyenre korábban talán még sosem volt példa. Az önkormányzat nagy összegű adósságokat örökölt az előző községi vezetőségtől. Az Október 7. Kommunális Közvállalat számláját zárolták az adósságok miatt, amit még tetézett a dolgozók és a vállalat vezetősége közötti feszültség és pereskedés. A Városépítési Igazgatóság Közvállalatban hasonlóan nehéz helyzet alakult ki. Nem volt kifizetve az oktatásban dolgozók útiköltsége és az egyetemi hallgatók ösztöndíja.

Mindezeket a nehézségeket, pénzügyi problémákat sikerrel tudta elhárítani az önkormányzat. Idén a középületekbe 185 millió dinárt fektetettek be Törökkanizsán, míg a folyamatban lévő beruházások értéke további 37 millió dinárt tesz ki. Sikerült stabilizálni a község pénzügyi helyzetét, és a fennmaradó adósságokat folyamatosan törleszti az önkormányzat.

A képviselő-testület tagjai egyetértettek a jövő évi költségvetés tervezett kiadásait illetően. Az idei pénzügyi helyzet alakulásából kiindulva 2018-ban az idénről fennmaradó eszközökkel együtt 454,3 millió dinár bevételre számítanak Törökkanizsán. A beruházási tervek között szerepel a 80–90 százalékban elkészült városi szennyvízelvezető csatorna és a bicikliút építésének a folytatása, a vízvezeték-hálózat további felújítása, valamint a község településein az úthálózat javítása és bővítése stb. A polgárok régi álma valósul meg, februárban megkezdik Törökkanizsán egy montázssportcsarnok felépítését.