2024. április 24., szerda

Több pénz a fejlesztésekre

Jövőre megkezdődik Topolyán a városi szennyvízhálózat fő gyűjtőcsatornájának kiépítése – Megtartották a községi költségvetés közvitáját

Csupán néhány helybeli polgár jelent meg a topolyai községi költségvetés nyilvános vitáján, ott voltak viszont a felhasználók, intézmények és civil szervezetek, helyi közösségek képviselői és az ellenzékiek többsége is megjelent.

Új kutakat fúrnak a lebontott Vénusz helyén (Tóth Péter felvétele)

Új kutakat fúrnak a lebontott Vénusz helyén (Tóth Péter felvétele)

Fekete Ildikó, a pénzügyi és költségvetésügyi osztály vezetője ismertette a tervezett költségvetési keret paramétereit. A valamivel több, mint 1,5 milliárdos büdzsét fejlesztési költségvetésnek nevezte. A tervek szerint 2018-ban többet költenek majd a különböző beruházásokra, fejlesztésekre, mint az idén. Azt is elmondta, hogy a büdzsé tervezetét a költségvetési törvénybe foglalt rendeletek, minisztériumi utasítások betartása mellett a felhasználók pénzügyi terveire fókuszálva állították össze. A közvitát követően a tervezet a községi tanácsülés napirendi pontját képezte, majd december 21-én – a községi képviselő-testületi ülésen terjesztik elő elfogadásra. Kislinder Gábor polgármester elmondása szerint idén elsősorban a vízvezeték-hálózat felújítását kezelték kiemelt területként. A következő költségvetési évben a Topolya község területén épülő fürdők és medencekomplexumok kiépítésére is nagyobb összeget irányoznak elő.

A helyi közösségek terveit is beépítették és a korábbi megállapodások szerint a helyi tervekről helyi szinten születnek meg a döntések is. A költségvetés felhasználói, vagyis az indirekt felhasználók között van a község tizenöt helyi közössége, amelyek invesztíciói, projektumai is az önkormányzati költségvetés részei. A tervezet szerint a 2018-as évben is marad a 2017-es évi, másfél milliárd dinár körüli évi költségvetési keret Topolya községben. A pályázati eszközöket nem szokás előre tervezni, ezért a községi elnök abban bízik, hogy a pályázati és transzfereszközökből befolyó összegek az év folyamán jelentősen megnövelik majd ezt a keretet. A másfél milliárdos teljes költségvetési keret mintegy tíz százalékát, csaknem 143 millió dinárt különítettek el kommunális célokra. A közvitán elsősorban az ellenzéki képviselők tettek fel kérdéseket. A költségvetésben a helyi közösségek számára előirányzott összegekről, a sportfejlesztésekre előirányzott tételekről, az egészségügyre fordítandó összegekről, a szennyvizet és a kóbor kutyákat érintő problémákról kérdeztek. A feltett kérdésekre Kislinder Gábor válaszolt, de ennek ellenére a képviselő-testület csütörtöki ülésén további vitákra is sor kerülhet még a büdzsé elfogadását megelőzően. Kiemelte, hogy a büdzsét próbálták úgy összerakni, hogy a több évig tartó nagyberuházásokat zökkenőmentesen folytatni lehessen.

Jövőre megkezdődik Topolyán a városi szennyvízhálózat fő gyűjtőcsatornájának kiépítési folyamata. A teljes szakasz harmada épül meg. A topolyai önkormányzat önrészt irányozott elő a jövő évi költségvetésben a szennyvíztisztító létesítmény első fázisának kivitelezésére, melynek műszaki tervdokumentációja már jórészt elkészült. Prioritásként kezelik még a városközpontban található motel utolsó szintjének bontását, majd az objektum tetővel történő ellátását. A Topolyai-tó partján, a mezőgazdasági középiskola közvetlen szomszédságában épülő diákotthon is költségvetési tételként szerepel a jövő évi tervezetben, 25 milliót különítettek el egy külön tételként.

Nyitókép: Új kutakat fúrnak a lebontott Vénusz helyén (Tóth Péter felvétele)