2024. április 24., szerda

Falukarácsony

Karácsonyi vásár és ünnepi műsor volt Kishegyesen

A helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület közös szervezésében szombaton délután került sor a kishegyesi karácsonyi programra.

A karácsonyi műsoron az egyesület minden szakosztálya fellépett (Lakatos János felvétele)

A karácsonyi műsoron az egyesület minden szakosztálya fellépett (Lakatos János felvétele)

A rendezvény karácsonyi vásárral kezdődött a színház előtti téren, ahol a helyi kézművesek árulták portékáikat, a helyi közösség pedig forralt borral és a forró teával vendégelte meg az embereket. A vásárt a művelődési egyesület Haj regö rejtem című ünnepi műsora követte, amelyen az egyesület összes szakosztálya fellépett. Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor M.E. elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a karácsonyi műsoroknak hagyománya van Kishegyesen.

– A karácsonyi műsor a falu és a művelődési egyesület egyik legnagyobb rendezvénye. Ennek az eseménynek közösségépítő és megtartó ereje van, mert nemcsak a gyermekeink fellépéséről szól, hanem a karácsonyra való ráhangolódásról is. El lehet mondani, hogy a falu apraja-nagyja itt volt, mert a 400 férőhelyes színházterem szűknek bizonyult – mondta el az elnök.

Az ünnepi műsor négy karácsonyi szokással foglalkozott, számolt be lapunknak Patyerek Csaba, a műsor szervezője.

– A legkisebbek a szálláskeresést vagy bölcsőcskét mutatták be, ezt követte a csillagjárás, amit az alsós korosztály dolgozott fel. Ezt a betlehemezés követte, ami a legelterjedtebb szokás, a sort pedig a Szent István-naphoz köthető regölés zárta. Ez utóbbit a férfikar adta elő, és kántálós, varázslós jelenettel tarkították. Mindegyik szokást megtámogattuk táncos alappal, a fináléra pedig egy ördöngösfüzesi számmal készültünk. Az asszonykórus, a Szajkó és a Rizgetős lánykara pedig különböző karácsonyhoz köthető dalokkal díszítették az előadást – mondta el Patyerek.