2024. március 29., péntek

Gatlin újra doppingügyben

Elbocsátotta edzőjét, Dennis Mitchellt Justin Gatlin, a 100 méteres síkfutás uralkodó, idén Londonban megkoronázott világbajnoka, miután a brit Telegraph újságírói inkognitóban felkeresték Michelt és Robert Wagner menedzsert, akik hajlandóak voltak tesztoszteront és növekedési hormonokat ajánlani az oknyomozó újságíróknak. A Telegraph munkatársai egy állítólagosan forgatott filmmel kapcsolatban keresték fel a szakembereket Gatlin floridai edzőtáborában, és arra kérték őket, segítsenek teljesítménynövekedést elérni a filmben szereplő egyik színésznél. Mitchell és Wagner ráálltak a kérésre, majd a Telegraph munkatársai szerint Mitchell a beszélgetés során azt állította, minden atléta doppingol, így Gatlin is. Az edző később visszavonta kijelentéseit, és azt mondta, csupán viccelődött, és segíteni akart az álproducereknek.

Athén olimpiai bajnoka közvetlenül az ügy kirobbanása után eltávolította csapatából a gyanúba keveredett személyeket, majd elhatárolódott az esettől: „Justin Gatlin legalább öt éve nem használt törvénytelen szereket, ezt a megfelelő vizsgálatok is bizonyítják” – állt a versenyző médiafelelősének közleményében. „Amint tudomást szereztem az ügyről, kirúgtam Mitchellt. Nem engedem, hogy újabb hazugságok terjedjenek el rólam. Nem szedek teljesítményfokozó szereket” – nyilatkozta Gatlin a kényelmetlen ügyet követően.

Emlékeztetőül, Justin Gatlint korábban már két alkalommal is eltiltották doppingolás miatt. 2001-ben kétéves büntetést kapott amfetaminhasználatért, 2006-os, tesztoszteronnal való lebukása után pedig 2010-ig nem állhatott rajthoz hivatalos versenyeken.