2024. április 24., szerda

Alakul az ellenzéki összefogás

Az egyéni választókerületekben már megegyezett a DK és az MSZP – Állításuk szerint a Jobbikkal nem kívánnak együttműködni

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) megállapodott arról, hogy a 106 egyéni választókerületben nem indul egymással szemben a 2018-as országgyűlési választásokon – jelentette be a két párt elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI)

Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI)

Molnár Gyula, az MSZP elnöke közölte, 60 körzetben az MSZP jelöltje, 46 körzetben a DK jelöltje indul a választáson. Jelezte azt is, hogy az MSZP elnöksége megerősítette, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt mondta, a DK az elmúlt hónapokban kiszámítható, megbízható, világos politikai irányt követett. Megerősítette, hogy pártja önálló listát állít, amelyet ő vezet és a DK nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki más párt listáján rajta van.

A pártelnökök elmondták, az a céljuk, hogy az összes választókörzetben egyetlen jelöltet indítson a „demokratikus ellenzék”. Molnár Gyula azt mondta, nyitottak arra, hogyha további együttműködő partnerek jelentkeznek, velük is tárgyaljanak, például a közös indulásról is.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, szeretnék, hogy ha nem is teljes körben, de a legfontosabb választókerületekben a Momentumtól a Modern Magyarország Mozgalmon keresztül az Együttig egy átfogó megállapodás jönne létre. A politikus szerint minden az egyéni választókerületeken múlik.

Molnár Gyula kérdésre elmondta, hogy a pártok jelenlegi támogatottsága arányában fogadták el a választási körzetek felosztását, az tükrözi a közvélemény-kutatók által mért adatokat. Kitért arra, hogy a Párbeszéddel az MSZP-nek kell megállapodnia, és lesz olyan egyéni választókerület, ahol közös jelöltként a Párbeszéd politikusa indul és a listán is lesz a Párbeszéd képviseletében politikus.

Egy másik kérdésre az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy a kormányváltásban érdekeltek és nem gondolják, hogy nyitni kellene a Jobbik felé. Hozzátette: nem várható a Jobbikkal semmilyen együttműködés, vagy a koordinációról szóló megállapodás.

Arra a kérdésre, hogy a DK miért utasítja el a közös listát, Gyurcsány Ferenc azt mondta, azt gondolják, hogy az önálló lista több szavazót hoz.

Arra a kérdésre, vannak-e miniszterelnök-jelölti ambíciói, Gyurcsány Ferenc közölte, „lehet még ilyen szituáció, végtelenül fiatal ember vagyok, aki jól tartja magát”. Nem szeretné – folytatta –, ha a jobboldal ideje korán megszabadulhatna attól a kockázattól, hogy a személyében kihívóra lel.